Vești proaste pentru românii care au credite cu dobândă variabilă. La cât va crește indicele IRCC de la 1 ianuarie
Noul an vine cu vești nu tocmai bune pentru cei care au credite cu dobândă variabilă. Indicele IRCC va crește din nou de la 1 ianuarie, de la 4%, la 5,7%.
Este cel mai ridicat nivel din 2019, de când a fost introdus. Pe de altă parte, indicele ROBOR, folosit pentru creditele mai vechi, a mai scăzut ușor în ultimele săptămâni.
De la 1 ianuarie vor fi afectați românii cu credite cu dobândă variabilă, care depind de noul indice IRCC. Acesta va crește de la 4%, cât a fost în ultimul trimestru al anului, la 5,71%. Este media dobânzilor din urmă cu șase luni. Așa se poate estima deja că în al doilea trimestru al anului 2023, indicele va ajunge aproximativ 6%.
De exemplu, pentru un credit ipotecar de 350.000 de lei, adică aproximativ 70.000 de euro, rata lunară crește de la 1 ianuarie, pentru următoarele trei luni, cu aproape 400 de lei. De la 2.112 lei, cât a fost până în decembrie, la aproape 2.500 de lei. Pentru un credit similar, însă calculat în funcție de robor, rata a scăzut ușor în ultimele luni, de la 3.050 de lei, la 2.968 de lei. Pentru că și ROBOR a scăzut și a ajuns la aproximativ 7,6%. În acest caz, rata este mai mare, deci încă ar putea fi o soluție trecerea la noul indice IRCC, dar nu pentru mult timp.
IRCC se calculează diferit și va mai rămâne o perioadă sub ROBOR, spun specialiștii, însă diferența între cei doi indici se micșorează.
Andrei Perianu, cofondator al unei platforme financiare: „Oportunitatea pe IRCC a fost în 2022, când lucrurile erau foarte clare. Acum, când IRCC-ul va fi foarte aproape de ROBOR, mai degrabă recomandarea ar fi să refinanțăm cu o dobândă fixă, în funcție de ofertele băncilor. Și am văzut că băncile sunt super competitive acum și încă avem oferte cu 7% fixă, 6,8%, și așa mai departe, pentru primii trei ani”.
Pentru creditele cu dobândă variabilă, pe lângă acești indici, se adaugă și rata fixă a băncii, care e în general între 2 și 3%. Prin urmare, dobânzile creditelor cu dobândă variabilă pot ajunge din ianuarie și la aproximativ 8%, cu IRCC, sau 10%, dacă vorbim de ROBOR, dar diferă de la o bancă la alta.
Dobânzile se anunță ridicate și anul viitor, mai ales că și inflația va rămâne peste 10%, potrivit prognozei BNR. Însă dobânzile, considerate și prețul banilor, sunt momentan sub creșterea generalizată a prețurilor.