Domnul Trandafir, in varianta zilelor noastre. Povestea emotionanta a profesorilor cu har
Situatia este tot mai grea in invatamant, mai ales pentru profesorii nevoiti sa faca naveta la mare distanta.
Cei care predau la mai multe scoli din Covasna, au intrat in greva, pentru ca de doi ani nu li s-au platit banii pentru transport, asa cum prevede legea. Altii insa, prefera sa se mute in catune uitate de lume ca sa fie mai aproape de copii. In Alba, doi dintre dascali devotati deja au un asa stil de viata.
Peste o mie de copii din comuna Valcele, Covasna, au stat, luni, degeaba in banci: profesorii de la 4 scoli au intrat in greva, pentru ca din 2009 primaria nu le-a mai platit banii pentru transport, asa cum prevede legea. Au de recuperat peste 2000 de lei fiecare.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In Alba, insa, doi tineri au ales un drum aproape nefiresc pentru tara in care traim: al devotamentului. Ioana a terminat liceul pedagogic in Alba Iulia si a dat examen pentru un post de educatoare.
Cand a castigat titularizarea la Purcareti, nici nu a gasit localitatea pe harta.
Cum era imposibil sa mearga pe jos atata amar de drum, s-a hotarat sa locuiasca in scoala, intr-o camaruta modesta ca o chilie. Nu incap aici decat un fotoliu, pe care il intinde peste noapte si o masa. Nu are apa curenta, nici televizor, internet sau telefon, pentru ca nu e semnal in coltul lor de lume. Profesoara a cumparat pana si carti pentru scoala.
Apoi, la sfarsit de saptamana coboara in Alba Iulia si bate magazinele second hand sau vaneaza oferte din hipermarketuri, ca sa le cumpere cadouri copiiilor din putinii bani pe care-i are. 17 maruntei o asteapta ca pe un mar copt.
Traieste in conditii la fel de aspre ca si ei: se spala la lighean, face focul in soba si gateste simplu. Dar le povesteste celor mici despre mari si oceane, metropole sau piramide, ca sa aiba la ce visa.
"Anul trecut am fost la limita, anul asta sunt tot in minus. Vezi ca elevii sunt fericiti si ca le place, asta te multumeste ca in rest...", a spus profesoara.
Nici invatatorul din acelasi sat nu s-a lasat invins de conditiile grele.
"Daca-ti gasesti o impacare cu tine, oriunde e usor", spune Gheorghe Ivan, invatator.
Ca ei sunt multi profesori in colturi nestiute ale tarii. Oameni care sfintesc locul, pentru ca asta le e menirea.