Doar o treime din contribuabilii români redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către cauze și programe sociale

Doar o treime din contribuabilii români redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către cauze și programe sociale

Doar o treime din contribuabilii români (29,93%) care ar fi putut să asigure finanțarea unor cauze sociale și-au exercitat acest drept anul trecut, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, potrivit datelor ANAF, la cererea Salvați Copiii România.

Cu o rată a mortalității infantile care ne situează pe podiumul negativ al Uniunii Europene, disputând primul loc cu Bulgaria, România are o vechime medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie de 8 ani (anchetă Salvați Copiii, care relevă nevoile din sistemul neonatologic), în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave. Organizația face un apel și anunță urgentarea dotării cu aparatură medicală a spitalelor de pediatrie și a maternităților care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatură medicală performantă.

„Copiii care se nasc prematur și cei care au patologii medicale complexe nu au la dispoziție luni și ani în care statul să doteze spitalele cu aparatură medicală performantă. Birocrația nu face decât să pericliteze șansa la viață și la sănătate a copiilor. În două minute doar, cât ia completarea unui formular pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, sunt asigurate fonduri vitale pentru a veni în sprijinul maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 126 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.770 de echipamente vitale, investind peste 11 milioane de euro. Doar în 2023, Salvați Copiii a dotat peste 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentuladecvat pentru cel puțin 60.000 de copii.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Am făcut muncă de pionierat în domeniu și, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunitățile vulnerabile, cât și în ceea ce privește întărirea capacității spitalelor în salvarea și îngrijirea nou-născuților. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile”,a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

Redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, 100% viață pentru copii

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copilului, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților (secții de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani. De asemenea, doar în ultimii doi ani, ne-am implicat, alături de medici de renume, în organizarea a 17 cursuri de pregătire pentru medicii neonatologi privind ecografia și ventilația în îngrijirea nou-născutului prematur.

Anul trecut, suma totală colectată prin mecanismul de 3,5% a fost de 372.191.818 lei (din care 313.696.675, în urma depunerii Formularului 230 și 58.495.143, în urma depunerii Declarației unice în 2022), potrivit unui răspuns dat de ANAF solicitării Salvați Copiii România.

Numărul total de formulare prin care contribuabilii au solicitat redirecționarea până la 3,5 % din impozitul aferent anului fiscal 2022 a fost de 2.166.676.

Context

Rata mortalității infantile a urcat din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior, cu un vârf în județul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuți vii – și un minim pentru municipiul București – 2,5 la mie, ceea ce consacră disparitățile uriașe care există în țară. Este de remarcat că creșterea mortalității infantile vine pe fondul unei prăbușiri a natalității: astfel, avem un număr de 178.233 de nou-născuți, față de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826 - în 2020.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, rata mortalității infantile conservă discrepanțele majore dintre județele țării.

Top județe cu rata mortalității infantile ridicată:

1. Sălaj - 10,5 la mie

2. Mehedinți - 8,8 la mie

3. Brăila - 8,3 la mie

4. Hunedoara - 8,3 la mie

5. Mureș - 7,8 la mie

6. Suceava - 7,8 la mia de copii născuți vii.

Unde se înregistrează cea mai mică rată a mortalității infantile:

1. Municipiul București - 2,5 la mia de copii născuți vii

2. Ilfov - 3,3 la mie

3. Alba - 3,6 la mie

4. Ialomița - 3,9 la mie

5. Cluj - 4,5 la mie

6. Tulcea - 4,7 la mie.

Despre mortalitatea infantilă în UE

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

Spitalele pentru care 3,5% se poate transforma în echipamente performante:

1. București - Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”

2. Spitalul Clinic CF2 București

3. București - Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – Maternitatea Polizu

4. Călărași- Spitalul Municipal Oltenița

5. Galați - Spitalul Orășenesc Tg. Bujor

6. Hunedoara - Spitalul Județean Deva

7. Ilfov - Spitalul Județean de Urgență Ilfov

8. Iași - Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași

9. Neamț- Spitalul Orășenesc Târgu Neamț

10. Vâlcea - Spitalul Orășenesc Horezu.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită - 25 mai 2024.

Formularul precompletat cu datele organizației poate fi descărcat sau completat online, direct pe site-ul Salvați Copiii, AICI: www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Serviciile care sunt din nou căutate de români. Meșterii din Capitală vor apărea pe o hartă, ca să fie mai ușor de găsit
Serviciile care sunt din nou căutate de români. Meșterii din Capitală vor apărea pe o hartă, ca să fie mai ușor de găsit

Micile ateliere de reparații sunt din nou căutate, ca în vremurile bune. Oamenii nu se mai grăbesc să cumpere pantofi, genți ori ceasuri noi și preferă să le repare pe cele vechi, de bună calitate.  

Milioane de români vor avea de la anul facturi la electricitate și cu 40% mai mici. Există o singură condiție
Milioane de români vor avea de la anul facturi la electricitate și cu 40% mai mici. Există o singură condiție

Re-liberalizarea pieţei de energie ar putea să aducă românilor cu un consum de energie mai mare de 300 de kilowatt-oră (kWh) o reducere a facturilor de 20-30% sau chiar 40%, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

În Oradea și Timișoara, oricine poate recicla uleiul consumat acasă la pubele speciale, asigurate de către primării
În Oradea și Timișoara, oricine poate recicla uleiul consumat acasă la pubele speciale, asigurate de către primării

Mai nou, oricine poate recicla uleiul consumat acasă la pubele speciale. Se întâmplă deja în Oradea și Timișoara, unde gospodinele duc uleiul folosit la recipientul de colectare, asigurat de primării.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.