Doar 8% dintre copiii din Bucuresti citesc de placere. Rezultatele alarmante ale unui studiu

×
Codul embed a fost copiat

Lasati telefoanele deoparte si cititi. In felul acesta copiii vor incerca sa va copieze. Mesajul ii vizeaza direct pe parinti si vine din partea psihologilor dupa ce s-a descoperit ca, in Bucuresti, doar 8% dintre copii citesc de palcere.

Ceilalti evita cat pot in conditiile in care lectura este esentiala in dezvoltarea personalitatii si in cunoasterea valorilor. Dintr-un studiu realizat de Asociatia Curtea Veche, la categoria de varsta 11-14 ani, reiese ca doar 8% dintre copiii din Bucuresti citesc de placere. Ceilalti spun ca fie nu au timp, fie ca nu le place.

Psiholog: "Daca parintii obliga copiii sa citeasca, acestia o vor face pur si simplu din obligatie, nu va fi o alegere, asta inseamna ca nu se vor apropia de aceasta activitate”

Acelasi studiu arata ca literatura straina este preferata de copiii care citesc pentru ca cea romana este prost reprezentata sau asociata cu lectura obligatorie de la scoala. Iar in ceea ce priveste preferintele pe sexe, aflam ca de 3 ori mai multe fete decat baieti citesc de placere, 23 fata de 8%.

Parinte: "Am o fetita de 5 ani, ii citesc noaptea povesti la culcare, aleg carti cat mai colorate, cu multe poze"

Citește și
copii fara casatorie
Unul din 3 copii se naste in familii in care parintii nu sunt casatoriti. Ce cred romanii despre convietuirea fara acte
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Alti parinti incearca sa isi motiveze copiii oferindu-le bani sau alte recompense, daca acestia citesc un numar de pagini in fiecare zi. Gresit, spun specialistii. Pentru ca cei mici sa isi dezvolte placerea de a citi, trebuie sa vada asta in casa. In schimb, daca isi vad parintii butonand telefoanele, vor dori sa faca acelasi lucru.

Director de cercetare, Institutul National Pentru Cercetare si Formare Culturala: "In momentul in care copilul isi ia ca model, ca ideal in viata, parintele, el va ajunge sa reproduca practicile si comportamentele parintelui, fie ele pozitive, fie ele negative.”

La categoria de varsta 14-19 ani, consumul de carti creste, dar nici aici cifrele nu sunt extraordinare. Doar 14% dintre adolescenti spun ca citesc zilnic, in timp ce 6% spun ca citesc mai rar decat zilnic. Asta reiese din barometrul cultural pe 2015, realizat de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala.

Pe de alta parte adolescentii constientizeaza importanta lecturii. 70% dintre ei spun ca sunt apreciati in grupul de prieteni, daca citesc. In plus, le place mai degraba sa scrie poezii si povesti, decat sa cante, sa danseze sau sa urmeze un curs de teatru. La adulti, doar 5% dintre romani spun ca citesc zilnic, in timp ce 38% au recunoscut ca nu au citit niciodata in ultimele 12 luni.
 

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Sanctiunea primita de invatatoarea din Brasov, inregistrata in timp ce ii jignea pe copii.
Sanctiunea primita de invatatoarea din Brasov, inregistrata in timp ce ii jignea pe copii. "Pentru mine esti gunoi in clasa"

Invatatoarea de la o scoala din Brasov, inregistrata in timp ce ii jignea si injosea pe copii, a fost penalizata cu 10% din salariu, timp de trei luni. Unii parinti sunt nemultumiti de pedeapsa pe care o considera prea blanda.

Unul din 3 copii se naste in familii in care parintii nu sunt casatoriti. Ce cred romanii despre convietuirea fara acte
Unul din 3 copii se naste in familii in care parintii nu sunt casatoriti. Ce cred romanii despre convietuirea fara acte

Potrivit Institutului National de Statistica, numai anul trecut au fost peste 62.000 de nasteri "in afara casatoriei".

Leon Danaila si-a cerut scuze dupa afirmatia
Leon Danaila si-a cerut scuze dupa afirmatia "un homosexual poate sa cumpere copii, poate sa ii fure"

Neurochirurgul Leon Danaila, senator PNL, spune, intr-un interviu pentru News.ro, ca el este impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Copiii agresati la scoala sau bullying-ul, fenomen la nivel mondial. Cum trebuie sa reactioneze parintii
Copiii agresati la scoala sau bullying-ul, fenomen la nivel mondial. Cum trebuie sa reactioneze parintii

Cativa adolescenti ne povestesc despre cum sunt agresati de colegi si de profesori. Bullying-ul este un fenomen la nivel mondial. Iar noi cautam cateva solutii pentru a-l combate, alaturi de un psiholog.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.