Doar 8% dintre copiii din Bucuresti citesc de placere. Rezultatele alarmante ale unui studiu
Lasati telefoanele deoparte si cititi. In felul acesta copiii vor incerca sa va copieze. Mesajul ii vizeaza direct pe parinti si vine din partea psihologilor dupa ce s-a descoperit ca, in Bucuresti, doar 8% dintre copii citesc de palcere.
Ceilalti evita cat pot in conditiile in care lectura este esentiala in dezvoltarea personalitatii si in cunoasterea valorilor. Dintr-un studiu realizat de Asociatia Curtea Veche, la categoria de varsta 11-14 ani, reiese ca doar 8% dintre copiii din Bucuresti citesc de placere. Ceilalti spun ca fie nu au timp, fie ca nu le place.
Psiholog: "Daca parintii obliga copiii sa citeasca, acestia o vor face pur si simplu din obligatie, nu va fi o alegere, asta inseamna ca nu se vor apropia de aceasta activitate”
Acelasi studiu arata ca literatura straina este preferata de copiii care citesc pentru ca cea romana este prost reprezentata sau asociata cu lectura obligatorie de la scoala. Iar in ceea ce priveste preferintele pe sexe, aflam ca de 3 ori mai multe fete decat baieti citesc de placere, 23 fata de 8%.
Parinte: "Am o fetita de 5 ani, ii citesc noaptea povesti la culcare, aleg carti cat mai colorate, cu multe poze"
Alti parinti incearca sa isi motiveze copiii oferindu-le bani sau alte recompense, daca acestia citesc un numar de pagini in fiecare zi. Gresit, spun specialistii. Pentru ca cei mici sa isi dezvolte placerea de a citi, trebuie sa vada asta in casa. In schimb, daca isi vad parintii butonand telefoanele, vor dori sa faca acelasi lucru.
Director de cercetare, Institutul National Pentru Cercetare si Formare Culturala: "In momentul in care copilul isi ia ca model, ca ideal in viata, parintele, el va ajunge sa reproduca practicile si comportamentele parintelui, fie ele pozitive, fie ele negative.”
La categoria de varsta 14-19 ani, consumul de carti creste, dar nici aici cifrele nu sunt extraordinare. Doar 14% dintre adolescenti spun ca citesc zilnic, in timp ce 6% spun ca citesc mai rar decat zilnic. Asta reiese din barometrul cultural pe 2015, realizat de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala.
Pe de alta parte adolescentii constientizeaza importanta lecturii. 70% dintre ei spun ca sunt apreciati in grupul de prieteni, daca citesc. In plus, le place mai degraba sa scrie poezii si povesti, decat sa cante, sa danseze sau sa urmeze un curs de teatru. La adulti, doar 5% dintre romani spun ca citesc zilnic, in timp ce 38% au recunoscut ca nu au citit niciodata in ultimele 12 luni.