Copiii agresati la scoala sau bullying-ul, fenomen la nivel mondial. Cum trebuie sa reactioneze parintii
Cativa adolescenti ne povestesc despre cum sunt agresati de colegi si de profesori. Bullying-ul este un fenomen la nivel mondial. Iar noi cautam cateva solutii pentru a-l combate, alaturi de un psiholog.
Un copil micut si unul mai mare. Cel din urma il agreseaza pe cel mic. Numim acest fenomen bullying, termenul international, adica un fel de sicanare.
In primul rand, copilului agresat trebuie sa ii explicam perceptia celui care il necajeste. Asa simte senzatia de putere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar asta nu este o scuza...decat pentru ceea ce are acasa. De multe ori, copiii care ii sicaneaza pe ceilalti sunt, la randul lor, victime ale agresiunilor parintilor.
Aceste sicanari pot duce insa la blocaje.
Jeni Chiriac, psiholog: "Fiecare dintre noi a luat o nota proasta, cel putin o data. Am ramas cu a-ul in gura si n-am stiut raspunsul. Asta nu ne-a facut prosti pe viata. Un copil care incearca sa respecte reguli, sa dea performanta, tu vii si ai aceasta generalizare."
Copilul nu opune rezistenta. Dar...simte ca ramane fara aer.
Invatati-l sa va comunice orice episod cu potential de a duce la o situatie neplacuta. Sa va povesteasca orice intamplare de la scoala. In acelasi timp, intariti-i ideea ca nu are de ce sa se simta asa cum a fost catalogat de un profesor mai putin abil.
Explicati-i, totodata, ca nu puteti preveni sau controla agresivitatea. Trebuie sa gasiti calea prin care cuvintele urate sa ricoseze usor pe langa copil.
"Se intampla, nu ne dorim asta, dar exista si oameni de acest gen". Sau un indemn util: "Stai linistit, nu este nimic in neregula cu tine".
Cat despre profesorii-agresori, metoda prin care combateti agresivitatea lor...e acolo.
Aduceti-va aminte de propria copilarie. De generatiile de dascali fara pic de rabdare si de tact, gata sa jigneasca.
Ati trecut peste acele episoade? Cum ati procedat? Aratati-le si copiilor calea!