Distruge viata a milioane de oameni in fiecare an, dar poate fi salvarea agricultorilor romani
Cand piata nu te ajuta si intermediarii iti fura castigul, supravietuiesti doar daca schimbi macazul. Au facut-o multi fermieri care au renuntat la fructe sau legume si cultiva acum tutun.
Primesc semintele gratuit de la firme straine, care le iau apoi recolta din fata portii. In plus, au si o subventie de la Uniunea Europeana. Asa ca, cel putin in Ardeal, sunt de cinci ori mai multi cultivatori de tutun ca anul trecut, iar suprafata semanata s-a dublat.
Petru Bota din Mures face agricultura de cand se stie. Insa de cativa ani s-a hotarat sa cultive tutun. Iar acum are profit de cel putin 600 de euro la hectar, chiar si in cel mai vitreg an.
"Tot tutunul se cultiva doar pe baza de contract, de cultivare, intreaga productie trebuie predata catre firmele de prim procesare care ne distribuie semintele, ele asigura transportul, asigura materialul de insirat, asigura asistenta tehnica."
Ungurii platesc mai mult de 1 euro pe kilogram, la care se mai adauga 2, de la Uniunea Europeana. Cultivatorii primesc semintele gratuit, iar piata de desfacere e asigurata.
Si in Bistrita Nasaud, culturile de tutun castiga teren.
Din doua frunze de tutun se obtine un pachet de tigari care costa 2 lei, atunci cand iese din fabrica.
Restul, pana la 11-13 lei, inseamna profitul producatorilor si al statului.
De castigat nu au insa cei care sunt sclavii fumatului. Medicii le atrag atentia fumatorilor ca-si pun sanatatea in pericol, daca nu renunta la acest viciu.