Distracția românilor s-a mutat pe internet. Traficul de date a crescut cu 20%
Internetul este greu încercat în această perioadă. Mulți lucrează de acasă, copiii fac școală online, comunicăm de la distanță, iar timpul liber ni-l petrecem tot cu ochii pe un ecran.
În România, consumul de date a crescut în ultimele zile cu peste 20%, spun principalii operatori telecom. Iar pentru a limita presiunea asupra furnizorilor de internet, Netflix va reduce pentru următoarele 30 de zile calitatea imaginilor video.
80% dintre cele mai citite 100 de articole de pe internet au ca subiect noul virus. Apoi, surprinzător, românii vor să știe ce le rezervă astrele și consulta horoscopul. Există și categoria celor care urmăresc cursul BNR.
Iubitorii de mișcare nu se lasă nici ei. De plidă, mai mulți intructori de fitness din Timișoara s-au izolat în sală și fac zilnic antrenamente pe rețelele sociale. Acum, mii de oamenii îi urmăresc de acasă.
Cătălin Mesaros, instructor de fitness: „Facem sport de aici, facem liveuri pe pagina noastră. Cu exefcitii simple, de bază, pe care pot să le facă toți oamenii de acasă”.
În același timp, copiii fac școala de acasă, iar joaca de afară s-a mutat online.
Ionuț, elev: „Nu mai ieșim afară, dar stăm în casă, facem teme, ne relaxăm în unele momente pe calculatoare sau pe console. În timpul școlii stăteam două ore în week-end”.
Să nu uităm de timpul liber. Un DJ a mixat live timp de două ore, pentru o petrecere organizată... pe internet.
Paul Bucur, DJ Kizomba: „Avem barman online care toarnă băuturi la el acasă și alții beau la ei acasă, cine vrea să danseze și să asculte muzică o face indiferent că e în sufragerie sau la un festival”.
Asociația Română a Dezvoltatorilor de Jocuri Videi propune și o lista de jocuri multiplayer românești pentru a interacționa cu familia acasă sau cu prietenii de la distanță.
Nu e de mirare, așadar că în ultimele zile consumul de internet în România a crescut, spun principalii furnizori.
Cătălin Buliga, director tehnic Vodafone-UPC: „Vedem o creștere, astăzi, de 49% pe consumul de date, pe traficul de upload, și o creștere de 20% pe traficul de download”.
Un alt furnizor spune că s-a înregistrat o creștere de până la 20%, tot pe rețelele fixe în ore de vârf. Cum oamenii evita deplasările, a crescut și numărul celor care achită facturile online cu 30%, în această perioadă.
În plus, operatorii telecom spun că se pregătesc să poată crește capacitatea rețelelor, la nevoie.
Potrivit estimărilor ANCOM, traficul în rețelele de comunicații va crește în următoarea perioada cu până la 50%.
În aceste condiții, Comisia Europeană a făcut un apel la serviciile de streaming, operatori și utilizatori pentru a preveni congestionarea rețelei. Netflix a precizat că scăderea calității imaginii va reduce consumul de date cu 25%.