Disputa pe reteta salamului de Sibiu!

×
Codul embed a fost copiat

Intr-un moment in care marcile romanesti pot sa devina branduri profitabile pe piata Uniunii Europene, producatorii de mezeluri fac demersuri pentru autorizarea produsului.

 

Fratii Dozzi au inceput in 1910 fabricarea salamului dupa reteta lor. Prima denumire a fost "touring", iar apoi salam de iarna. Din 1932, acestia au schimbat denumirea in "Salam de Sibiu", pentru ca la vremea respectiva vama cu imperiul austro-ungar se intindea de la Sibiu pana la Sinaia.
 

Astazi, salamul de Sibiu este facut in aproape toate unitatile de mezeluri din tara. 17 producatori au cerut inregistrarea marcii la OSIM. Doar doua companii au obtinut marca Sibiu si marca Sibiu brand. Toti ceilalti care au cerut protectie pentru denumirea "Salam de Sibiu", fie au fost respinsi, fie sunt contestati si se plimba prin tribunale.

In paralel cu disputa de la OSIM, se poarta una pentru inscrierea si recunoasterea retetei pe plan european. In competitie au intrat sapte producatori, care s-au asociat si cer recunoasterea brandului, dar un coleg de breasla pretinde ca ar fi recuperat o reteta originala de la 1935.

Citește și
lapte
Mancam mai putine produse lactate si mai ieftine!

Expertii comunitari vor da o solutie in acest conflict.

Salamul de Sibiu a fost apreciat inca de la intrarea sa pe piata. In 1921 era servit la dineurile regale, din 1947 a fost introdus in meniurile bufetelor de la partidul comunist, iar dupa revolutie a devenit nelipsit din restaurante.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
E targ bio la Muzeul Taranului Roman!
E targ bio la Muzeul Taranului Roman!

Sa mancam, sa ne imbracam sau sa gandim bio!Sau mai bine zis indemnul adeptilor traiului sanatos, pe romaneste al celor care cred ca cea mai buna mancare din lume nu contine niciun gram de conservanti.

Mancam mai putine produse lactate si mai ieftine!
Mancam mai putine produse lactate si mai ieftine!

Cifrele Ministerului Agriculturii arata ca cei mai importanti producatori de pe piata au inregistrat o scadere a vanzarilor cu 20%, in primele luni ale anului, iar jumatate dintre procesatori sunt in pericol de faliment.

Agricultorii romani, sfatuiti sa cultive produse bio pe timp de criza
Agricultorii romani, sfatuiti sa cultive produse bio pe timp de criza

Suntem de invidiat! Romania are in acest moment un potential de agricultura ecologica de 10 ori mai mare decat cel utilizat. Remarca au facut-o expertii de la Bruxelles, care le recomanda fermierilor sa cultive produse bio, in vremuri de criza.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Incendiu la Spitalul Colentina. Mai mulți pacienți au fost evacuați. Zece autospeciale de stingere, la fața locului
Incendiu la Spitalul Colentina. Mai mulți pacienți au fost evacuați. Zece autospeciale de stingere, la fața locului

Un incendiu s-a produs, joi dimineață, la Spitalul Colentina din București. La fața locului au fost trimise, printre altele, zece autospeciale de stingere și cinci ambulanțe SMURD.