Disputa pe reteta salamului de Sibiu!
Intr-un moment in care marcile romanesti pot sa devina branduri profitabile pe piata Uniunii Europene, producatorii de mezeluri fac demersuri pentru autorizarea produsului.
Fratii Dozzi au inceput in 1910 fabricarea salamului dupa reteta lor. Prima denumire a fost "touring", iar apoi salam de iarna. Din 1932, acestia au schimbat denumirea in "Salam de Sibiu", pentru ca la vremea respectiva vama cu imperiul austro-ungar se intindea de la Sibiu pana la Sinaia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astazi, salamul de Sibiu este facut in aproape toate unitatile de mezeluri din tara. 17 producatori au cerut inregistrarea marcii la OSIM. Doar doua companii au obtinut marca Sibiu si marca Sibiu brand. Toti ceilalti care au cerut protectie pentru denumirea "Salam de Sibiu", fie au fost respinsi, fie sunt contestati si se plimba prin tribunale.
In paralel cu disputa de la OSIM, se poarta una pentru inscrierea si recunoasterea retetei pe plan european. In competitie au intrat sapte producatori, care s-au asociat si cer recunoasterea brandului, dar un coleg de breasla pretinde ca ar fi recuperat o reteta originala de la 1935.
Expertii comunitari vor da o solutie in acest conflict.
Salamul de Sibiu a fost apreciat inca de la intrarea sa pe piata. In 1921 era servit la dineurile regale, din 1947 a fost introdus in meniurile bufetelor de la partidul comunist, iar dupa revolutie a devenit nelipsit din restaurante.