Agricultorii romani, sfatuiti sa cultive produse bio pe timp de criza

22-04-2009 00:00


Suntem de invidiat! Romania are in acest moment un potential de agricultura ecologica de 10 ori mai mare decat cel utilizat. Remarca au facut-o expertii de la Bruxelles, care le recomanda fermierilor sa cultive produse bio, in vremuri de criza.

 

As spune ca voi, romanii, sunteti oarecum chiar norocosi ca aveti o agricultura mai putin dezvoltata, intrucat daca depindeti mai putin de chimicale, inseamna ca Romania este mai bine pregatita decat alte tari sa se dezvolte, intr-o perioada in care nu va mai avea destul petrol.
Francisc Blake, director Organizatia Internationala pentru Agricultura Ecologica

Producatorii nostrii folosesc numai 1% din cele peste 2 milioane de hectare de teren existente.

Pentru Francisc Kelemen, afacerea cu tomate ecologice e la fel de fragila ca bondarii africani care ii polenizeaza rosiile in timp record. O cultura il costa cel putin 100.000 de euro, iar subventiile sunt infime pentru agricultorii care lucreaza 100% natural, in noile state membre. Stie insa ca tot mai multi europeni se gandesc la sanatatea lor.

Europenii spun ca producatorii ecologici sunt privilegiati, intr-o perioada in care pretul ingrasamintelor chimice nu mai poate fi controlat.

In 2009, cererea pentru produse ecologice a fost de patru ori mai mare. Europenii comanda, de pilda, 60 de tone de miere pe saptamana, o cerere pe care in acest moment apicultorii nostri nu o pot onora.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO