Discriminarea pe considerente de gen nu este o problemă în România, dar femeile preferă bărbați în funcții de conducere
Discriminarea pe considerente de gen nu este o problemă reală în România, percepția generală fiind că o femeie într-o funcție de conducere poate realiza lucruri la fel de bine ca un bărbat.
Interesant este faptul că femeile preferă mai degrabă un șef bărbat. Când vine vorba de funcții importante, cum ar fi cea de președinte, balanța înclină mai mult spre domni. Un studiu realizat de Daedalus Online arată că, în România, nu există prejudecăți de gen atunci când vorbim de leadership.
Ce ar alege românii între un superior direct - femeie sau bărbat
Întrebați ce ar alege între un superior direct, femeie sau bărbat, 59% din români au declarat că le este indiferent, 22% ar alege un bărbat și 15%, o femeie.
Motivele pentru alegerea femeilor în funcții importante, dincolo de competență, sunt mai ales empatia, responsabilitatea, creativitatea și înțelegerea. Pe de altă parte, bărbații sunt aleși pentru autoritate, rațiune sau imparțialitate.
Silvia Luican, sociolog: „La nivel declarativ, oamenii spun că au încredere în femei în afaceri, conducere, mai ales în rândul tinerilor, al celor cu vanituri ridicate, și al educației superioare, vedem la polul opus o o încredere scăzută în rândul populației peste 55 ani și a celor cu studii medii”.
Raluca Radu este manager la nivel național a unei companii multinaționale. A ocupat de-a lungul anilor mai multe funcții de conducere în mediul privat și povestește că nu s-a simțit niciodată discriminata pe considerente de gen, ci mai degrabă de vârstă.
Raluca Radu: „Nu cred că am simțit vreodată că un bărbat ar fi putut să facă lucrurile altfel sau să ia vreo altă scurtura, mai degrabă m-am trezit foarte des în poziții pentru care eram prea tânără. Personal nu am simțit o discriminare, cred că noi, în România, stăm mai bine decât alte țări probabil datorită istoricului de comunism. Suntem obișnuiți cu ideea de femei în câmpul muncii”.
Interesant este că femeille preferă șefi bărbați într-un procent de 62%.
Roxana Puia, manager de marketing: „Prejudecați, de multe ori, pot fi venite și din partea doamnelor, nu neapărat din partea domnilor. Aici e mai tristă povestea, intervine orgoliul personal, e mai dificil să te subordonezi unei persoane de același sex, că atribui o autoritate mai mare unui domn. Mie-mi place să gândesc mai degrabă după criteriul competentelor și abilitaților, decât după o segregare a domeniilor de act sau a pozițiilor în ierarhia unei companii”.
Daniel Enescu: „O bună parte din femei se așteaptă să fie dezavantajate dacă ar avea un șef direct femeie strict pe considerente de gen, că nu se înteleg bine între ele, poate tind să persecute alte femei, dacă aș avea un șef femeie poate m-ar pune să muncesc mai mult”.
Pe de altă parte, realizatorii studiului arată că în comparație cu mediul de afaceri privat, unde femeile ocupă funcții de conducere, în mediul politic sau în instituțiile de stat, ele au acces mai greu și nu sunt înregistrate progrese semnificative.