Ce preț are testul rapid pentru depistarea Covid-19. Trebuie făcut doar în prezența personalului medical

Ultima actualizare: 22-09-2020 20:09

Testele pentru Covid sunt o afacere bună, care-i îndeamnă pe unii să forțeze limita legii și să puna în pericol sănătatea clienților neavizați.

Pe internet au apărut oferte de truse cu teste rapide din sânge. Costă între 30 și 80 de lei și toate promit că arată, în 10 minute, dacă ai fost cândva infectat sau ai o infecție activă.

Însă nici furnizorii, nici autoritățile noastre nu permit ca aceste produse să fie vândute către persoane fizice. Asta pentru că nu pot fi folosite în siguranță de cei fară pregătire medicală. Și nici nu sunt la fel de exacte ca testele PCR.

Lunar, o companie face o testare pentru angajați, în special printre oamenii care ies mult pe teren. Kitul cu câteva zeci de teste de sânge e folosit de un angajat cu pregătire medicală- asistent, medic sau biolog. Aparent e ușor să faci o înțepătură în deget, dar sunt reguli pe care un amator nu le cunoaște.

Tabelul arata că acuratețea unui asemenea test este de fapt foarte mică la o săptămână de la debutul simptomelor comparativ cu un test de salivă. Abia după o jumătate de lună încep să devină fiabile.

Dr. Georgiana Becleanu, medic de laborator: „Diferența este enormă. Ne poate orienta, dar un diagnostic de certitudine nu poate fi pus pe baza unui test rapid.”

Și totuși, românii deja le găsesc la liber pe internet, le cumpără fară restricții și le folosesc acasă.

Simona Rotaru: Anumite teste au o sensibilitate foarte slabă, o persoană care își face singură acest test acasă nu știe să verifice toate aceste informații. Și poate să obțină un rezultat cu o informație eronată.”

De altfel, chiar în specificațiile tehnice care însoțesc oferta scrie clar că produsele sunt pentru uz profesional.

Atenție, marca europeană nu permite comerciantului să le vândă unor persoane fizice. Mai ales că ele trebuie interpretate de un specialist.

Chiar dacă testul rapid pentru COVID este doar slab pozitiv, adică linia e colorată pal, e ca la testul de sarcina.

Slab pozitiv e fară îndoială o confirmare a infecției cu noul virus, trecute sau prezente. Ce faci mai departe?

Depinde ce tip de anticorpi ai. Dacă ești pozitiv la anticorpi IGM, faci demersuri pentru un test exudat PCR, pentru un diagnostic de certitudine.

Dacă știi că ai fost infectat și ai dezvoltat IGG, felicitări! Ești un potențial donator de plasmă. Dar titrul, cantitatea de anticorpi se măsoară tot în laborator.

Agenția Națională a Medicamentului susține clar că pe piață "nu există teste rapide de detectare anticorpi pentru autotestare, astfel încât să poată fi achiziționate de neprofesioniști". Autoritatea vă recomandă însoțirea testelor rapide de un avertisment: doar pentru uz profesional.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO