Din 2011, niciun venit nu mai scapa de plata contributiilor sociale
Printr-o ordonanta de urgenta (OUG) Guvernul vrea sa extinda plata contributiilor sociale si la veniturile incasate de actionarii companiilor, din agricultura, din chirii si pe cadouri.
Cine are venituri din chirii va plati contributie pentru sanatate daca nu are un alt loc de munca, iar contributia pentru pensii doar daca doreste.
Contributiile se extind si pentru avantajele primite in natura. Astfel, daca fiul sau fiica unui angajat va primi de Craciun un cadou de 250 de lei, angajatul va trebui sa plateasca contributii sociale pentru diferenta de 100 de lei care depaseste plafonul legal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa ce de la 1 iulie PFA-urile si cei platiti pe drepturi de autor sunt obligati sa plateasca o contributiile de 16,5% din venit, acum aceste contributii se majoreaza la circa 34%.
Persoanele fizice autorizate, cele cu profesii libere si cei care au drepturi de autor vor plati de anul viitor o contributie la pensii de aproape 25%, la sanatate 8,5%, iar la somaj 0,85%. In total, 34%, adica mai mult decat dublu fata de nivelul actual.
Asta inseamna un cost suplimentar pentru cei remunerati cu astfel de forme de plata. Companiile trebuie sa decida daca pot suporta aceste sume sau ii obliga pe angajati sa si le achite.
Calculele arata ca cei platiti pe drepturi de autor vor incasa venituri mult diminuate, iar daca la companii exista sansa ca firmele sa suporte aceste contributii, in cazul artistilor banii trebuie platiti din buzunar.
Fata de plata pe carte de munca in cazul drepturilor de autor ramane un mic avantaj: faptul ca 20% din venit nu se impoziteaza. Numai daca Fiscul nu decide, insa, ca in realitate este un salariu mascat.
Guvernul doreste ca noile contributii sa intre in vigoare de la inceptul anului viitor.