Contributiile pentru drepturi de autor si PFA, o adevarata corvoada

×
Codul embed a fost copiat

Mii de romani s-au umplut de nervi si au intepenit la cozi in intreaga tara ca sa dovedeasca statului ca au castiguri din drepturi de autor sau ca persoane fizice autorizate, si deci, sunt buni de plata.

Din biroul ministrului Muncii nu s-a vazut, insa, deloc haosul, ci 30, maximum 40 de oameni pe la ghisee. Si totusi, demnitarul a anuntat ca cei care nu au reusit sa rezolve aceasta problema pana miercuri, nu vor primi amenzi. Vor fi pasuiti. Nu se stie pana cand.

Numai la Casa de Pensii Bucuresti s-au format, miercuri, mai multe cozi, de la parter si pana la etajul doi. Oamenii abia au aflat ca pana pe 25 august trebuie sa achite anumite contributii, daca sunt platiti prin drepturi de autor sau PFA.

In schimb, la Cluj, aglomeratia a fost si mai mare pentru ca Fortele de Munca si Casa de Pensii au acelasi sediu.

In ciuda acestor realitati, ministrul Muncii vede cozi mai mici si oameni mai putini pusi pe drumuri. Totusi ii scuteste de amenzi pe cei care n-au apucat sa plateasca pana miercuri.

Citește și
coada
Cozi interminabile pentru depunerea declaratiilor PFA si drepturi de autor
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

"Nu sunt mai mult 30, 40 de persoane. Totul este o falsa isterie, nu sunt foarte multi cei care au venit cu aceste declaratii, toata saptamana pot veni, probabil si sapt viitoare", a precizat Mihai Seitan, ministru Muncii.

Un experiment realizat de reporterii Pro Tv demonstreaza ca ministrul Muncii nu prea a fost nevoit sa treca prin corvoada birocratiei.

Primul pas pentru a avea un dosar complet: trebuie sa-ti procuri o declaratie tip, care se gaseste de regula la xeroxurile din apropierea caselor de pensii sau agentiilor de somaj, pe care o platesti si pentru care trebuie sa stai la coada cel putin o ora.

Dupa ce s-a adaugat la dosar declaratia tip, copia dupa buletin, decizia de impunere, CUI-ul, trebuie completata o declaratie pe proprie raspundere ca toate datele sunt adevarate si abia apoi platitorul se poate aseza la coada. Dupa cateva ore de stat la rand, trebuie sa fii norocos sa ai dosarul complet pentru a putea ajunge si la somaj in aceeasi zi.

Astfel, abia dupa cinci ore si jumatate de stat la diferite cozi, romanul poate plati banii la stat.

Incepand din luna iulie, cei care castiga din drepturi de autor sau ca persoane fizice autorizate, platesc contributii pentru pensii si somaj, indiferent daca au si carte de munca.

Au existat si situatii absurde, cand oamenii au asteptat cu orele, pentru cativa lei. Pentru un castig lunar de 2000 de lei obtinut prin drepturi de autor sau PFA, un roman trebuie sa plateasca 220 de lei. In cazul celor cu venituri mari, de peste 9.200 de lei, statul opreste 1010 lei.

Aceeasi operatiune trebuie repetata in fiecare luna, numai daca veniturile se modifica. Altfel, cei care castiga aceeasi bani, nu trebuie sa mai depuna declaratia.

Oricat ar spune oficialii ca romanii nu s-au interesat din vreme, executivul s-a balbait cu aceasta decizie. Initial, Ordonanta care schimba codul fiscal obliga angajatorii sa plateasca contributiile. Normele, puneau obligatia pe seama angajatilor. Si de aici au aparut confuziile.

Pentru cei care vor sa scape de nebunia de la ghiseu, ramane varianta trimiterii prin posta. Prin e-mail pot trimite declaratii doar firmele, nu si persoanele fizice. Exista si o petitie lansata pe internet care cere boicotaraea platii contributiilor pana la simplificarea sistemului: se cere depunerea unui singur formular.

Tot miercuri, ministrul Muncii a mai venit cu o propunere pentru cei care castiga din drepturi de autor. Din moment ce astia platesc o treime din contributiile pentru pensii fata de restul angajatilor cu carte de munca, ministrul propune ca la batranete sa primeasca mai putini bani. Asadar cere scaderea punctului de pensie pentru ei.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cum scapi de cozi pentru declararea drepturilor de autor
Cum scapi de cozi pentru declararea drepturilor de autor

Persoanele care nu au reusit sa depuna la timp declaratiile aferente veniturilor din drepturi de autor nu vor fi penalizate, aceste documente putand fi depuse toata aceasta saptamana. Afla din acest articol cum sa scapi de cozile interminabile!

Cozi interminabile pentru depunerea declaratiilor PFA si drepturi de autor
Cozi interminabile pentru depunerea declaratiilor PFA si drepturi de autor

Cozi care se intind pe cateva etaje, cetateni care alearga nedumeriti, cu hartii in mana, nici ei nu stiu unde, functionari la ghisee complet depasiti de situatie. Intr-un cuvant, nebunie.

Cum se platesc noile contributii pentru PFA si drepturi de autor
Cum se platesc noile contributii pentru PFA si drepturi de autor

Esti persoana fizica autorizata (PFA) sau incasezi bani pe drepturi de autor si nu stii cum sa platesti contributiile sociale? Ai nelamuriri legate de noile modificari pe care Guvernul le-a adus Codului Fiscal?

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.