Contributiile pentru drepturi de autor si PFA, o adevarata corvoada
Mii de romani s-au umplut de nervi si au intepenit la cozi in intreaga tara ca sa dovedeasca statului ca au castiguri din drepturi de autor sau ca persoane fizice autorizate, si deci, sunt buni de plata.
Din biroul ministrului Muncii nu s-a vazut, insa, deloc haosul, ci 30, maximum 40 de oameni pe la ghisee. Si totusi, demnitarul a anuntat ca cei care nu au reusit sa rezolve aceasta problema pana miercuri, nu vor primi amenzi. Vor fi pasuiti. Nu se stie pana cand.
Numai la Casa de Pensii Bucuresti s-au format, miercuri, mai multe cozi, de la parter si pana la etajul doi. Oamenii abia au aflat ca pana pe 25 august trebuie sa achite anumite contributii, daca sunt platiti prin drepturi de autor sau PFA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In schimb, la Cluj, aglomeratia a fost si mai mare pentru ca Fortele de Munca si Casa de Pensii au acelasi sediu.
In ciuda acestor realitati, ministrul Muncii vede cozi mai mici si oameni mai putini pusi pe drumuri. Totusi ii scuteste de amenzi pe cei care n-au apucat sa plateasca pana miercuri.
"Nu sunt mai mult 30, 40 de persoane. Totul este o falsa isterie, nu sunt foarte multi cei care au venit cu aceste declaratii, toata saptamana pot veni, probabil si sapt viitoare", a precizat Mihai Seitan, ministru Muncii.
Un experiment realizat de reporterii Pro Tv demonstreaza ca ministrul Muncii nu prea a fost nevoit sa treca prin corvoada birocratiei.
Primul pas pentru a avea un dosar complet: trebuie sa-ti procuri o declaratie tip, care se gaseste de regula la xeroxurile din apropierea caselor de pensii sau agentiilor de somaj, pe care o platesti si pentru care trebuie sa stai la coada cel putin o ora.
Dupa ce s-a adaugat la dosar declaratia tip, copia dupa buletin, decizia de impunere, CUI-ul, trebuie completata o declaratie pe proprie raspundere ca toate datele sunt adevarate si abia apoi platitorul se poate aseza la coada. Dupa cateva ore de stat la rand, trebuie sa fii norocos sa ai dosarul complet pentru a putea ajunge si la somaj in aceeasi zi.
Astfel, abia dupa cinci ore si jumatate de stat la diferite cozi, romanul poate plati banii la stat.
Incepand din luna iulie, cei care castiga din drepturi de autor sau ca persoane fizice autorizate, platesc contributii pentru pensii si somaj, indiferent daca au si carte de munca.
Au existat si situatii absurde, cand oamenii au asteptat cu orele, pentru cativa lei. Pentru un castig lunar de 2000 de lei obtinut prin drepturi de autor sau PFA, un roman trebuie sa plateasca 220 de lei. In cazul celor cu venituri mari, de peste 9.200 de lei, statul opreste 1010 lei.
Aceeasi operatiune trebuie repetata in fiecare luna, numai daca veniturile se modifica. Altfel, cei care castiga aceeasi bani, nu trebuie sa mai depuna declaratia.
Oricat ar spune oficialii ca romanii nu s-au interesat din vreme, executivul s-a balbait cu aceasta decizie. Initial, Ordonanta care schimba codul fiscal obliga angajatorii sa plateasca contributiile. Normele, puneau obligatia pe seama angajatilor. Si de aici au aparut confuziile.
Pentru cei care vor sa scape de nebunia de la ghiseu, ramane varianta trimiterii prin posta. Prin e-mail pot trimite declaratii doar firmele, nu si persoanele fizice. Exista si o petitie lansata pe internet care cere boicotaraea platii contributiilor pana la simplificarea sistemului: se cere depunerea unui singur formular.
Tot miercuri, ministrul Muncii a mai venit cu o propunere pentru cei care castiga din drepturi de autor. Din moment ce astia platesc o treime din contributiile pentru pensii fata de restul angajatilor cu carte de munca, ministrul propune ca la batranete sa primeasca mai putini bani. Asadar cere scaderea punctului de pensie pentru ei.
Sursa: Pro TV
Etichete: contributii, ministerul muncii, Mihai Seitan,
Dată publicare:
25-08-2010 00:00