Dieta care trebuie adoptata de persoanele care au facut excese de sarbatori. Ce pune un nutritionist pe masa de Craciun
De sarbatori, e bine sa gustam putin din toate, fara sa exageram, spun nutritionistii. Cei care nu s-au putut abtine si au mancat tot de pe mese, ar trebui sa tina o cura de supe si legume, ca sa-i permita organismului si siluetei sa-si revina.
Ne da sfaturi si ne recomanda sa fim cumpatati. Insa ce mananca un medic nutritionist de sarbatori?
Reporter: Ce ati mancat de sarbatori?
Dr. Constantin Targoviste, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice: Salata de varza romaneasca, cu 2 legaturi de marar si o lamaie stoarsa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dar cei mai multi dintre noi nu se pot abtine de sarbatori. Dovada ca s-au vandut in aceasta perioada peste 9 milioane de cozonaci si zeci de tone de carne. Cei care au exagerat, au exagerat au ajuns la urgente cu diverse probleme digestive.
Dr. Camelia Chioncel, medic primar gastroenterolog: "Apar probleme biliare, crize pancreatita, boli cronice ciroza hepatica, probleme digestive la oamenii care pana acum aveau regim ok. De asemenea, pacientii vin cu corpuri straine blocate in faringe. Din dorinta de a manca mult si cu pofta, alimentele nu sunt mestecate."
Iar cei care au deja probleme cu greutatea se pot trezi ca suferintele se acutizeaza, daca mananca prea mult.
Prof. Constantin Targoviste: "Piftia, sarmale, friptura grasa, micii, carnatii, tot ce este mai concentrat complica si predispozitia existenta deja. Persoanele obeze, in general, sunt predispuse. Epidemia de diabet si obezitate se agraveaza. E cancerul sec XXI."
De asemenea, medicii ii sfatuiesc pe parinti sa nu le dea copiilor mancaruri grele si mai ales in cantitati mari, altfel vor avea probleme digestive grave. Dupa sarbatori, organismul nostru are nevoie de o pauza si nu ar strica o cura de legume.
Dr. Mihaela Bilic, medic primar nutritie si diabet: "In momentul in care metabolismul cheltuieste mai mult din 70% pentru digestie trebuie sa manacam putin: supa ciorba cu legume multe. Nu fructe. Fructele au fructoza, iar molecula din fructe e identica cu cea din zahar. Un pahar cu suc de fructe face ca organismul sa se comporte ca si cum am bea un pahar de bere."
Asadar, atentie ce si cat mancati, fiindca urmeaza o perioada cu alte sarbatori. Vineri - Boboteaza, Sambata - Sf. Ioan Botezatorul, cand aproape 2 milioane de romani isi serbeaza onomastica.