Despagubirea pacientilor in caz de malpraxis, un labirint juridic!
Asigurarile din Romania nu acopera nici pe departe o culpa medicala grava, ca cea din cazul Ciomu. Este o situatie constatata de Colegiul Medicilor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Dupa ce s-au confruntat cu primul caz de malpraxis dovedit in instanta, autoritatile se intreaba daca managerii spitalelor isi mai permit sa plateasca doar asigurarile minime, obligatorii prin lege.
In functie de specializare, cadrele medicale incheie polite diferite. De pilda, cel putin 5.000 euro un asistent sau o moasa, 62.000 un chirurg, 37.000 de euro un dentist.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicii, la fel ca managerii spitalelor, aleg sa semneze, de obicei, asigurare minima obligatorie, care nu depaseste aproximativ 250.000 in cazul institutiilor medicale.
Ministrul sanatatii sustine ca managerul spitalului este tras la raspundere numai in cazul in care viata pacientului e pusa in pericol ca urmare a defectiunilor unor aparate medicale.
Ceea ce insemna ca doctorul Ciomu ar putea plati singur despagubirile.
Reprezentantii comisiei de supraveghere a asigurarilor spun ca o firma de asigurari poate acoperi si daunele morale, cu conditia ca si managerul spitalului sau medicul sa vrea asta atunci cand semneaza contractul.
Cazul Ciomu este un prim semnal de alarma ca nici spitalele din Romania, nici medicii nu sunt pregatiti sa plateasca daune morale de ordinul sutelor de mii de euro atunci cand gresesc.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, despagubiri, malpraxis,
Dată publicare:
12-11-2008 00:00