Comuna cunoscuta in toata Romania pentru productia de cartofi, ingropata incet, incet de mandria agricultorilor
Agricultorii de la Lunguletu, comuna cunoscuta in toata tara pentru productia de cartofi, sunt in pragul disperarii.
Recolta este bogata, dar nu au cui sa o vanda si nu reusesc sa obtina mai mult de 30 de bani pe kilogram, aproape la jumatate fata de anul trecut.
Este o situatie relevanta pentru agricultura romaneasca, daca ne gandim ca in aceasta comuna sunt o mie de oameni, cu 700 de tractoare, care realizeaza 5% din productia de cartofi a Romaniei. Refuza insa orice forma de asociere si asteapta ca autoritatile sa gaseasca o solutie ca ei sa nu intre in faliment.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aflata la 40 de kilometri de Bucuresti, comuna Lunguletu din Dambovita pare un urias depozit de cartofi. Vorbim despre o productie de 100.000 de tone, realizata de 1000 de agricultori pe 3 mii de hectare.
Sunt atat de multi cartofi incat pretul a ajuns la 30 de bani pe kilogram. Iar oamenii sunt disperati. Sa ii produca ii costa 45 de bani.
Pana si comerciantii care se aprovizioneaza din Lunguletu recunosc ca pretul e foarte mic. Un domn are o taraba intr-o piata din Ramnicu Sarat. Cumpara cartofii cu 30 de bani pe kilogram si ii vinde de 2-3 ori mai scump.
Comerciant, Ramnicu Sarat: "Taranii si-au lasat asa preturile"
Reporter: "Cu cat vindeti kilogramul?"
Comerciant: "Intre 7 bani si 1 leu"
Agricultorii din Lunguletu nu au niciun depozit. Doar o piata privata de gross. Refuza insa orice forma de asociere, nu au nicio strategie pe termen lung si nici nu vor sa auda de alte culturi.
Intermediarii profita de lipsa de organizare si de faptul ca nu sunt uniti si le cumpara marfa la preturi de nimic, astfel ca recolta urmatoare se naste din imprumuturi.
Producator cartofi: "Ne-am imprumutat in banci, suntem distrusi, toata comuna"
Reporter: "Nu v-ar fi mai bine impreuna?"
Producator cartofi: "Ne-ar fi, dar nu ai cu cine"
Primarul localitatii pare la fel de resemnat ca localnicii. Spune ca alaturi de reprezentantii Ministerului Agriculturii a incercat sa ii convinga pe oameni sa se asocieze. Dar nu au reusit. Mai ales ca intre agricultori e o concurenta continua. In primul rand, de faima.
Mai mult, anul trecut cand reprezentantii unui mare lant de magazine a incercat sa ii convinga sa produca pentru ei, oamenii nici nu au vrut sa auda.
Reporter: "Ce preturi v-au oferit?"
Primarul comunei Lunguletu: "60 de bani pe kilogram, dublu fata de acum. Vor sa discute cu o persoana juridica care le ofera o cantitate foarte mare de cartofi or singur nimeni nu poate oferi cantitatea respectiva de cartofi".
Nici autoritatile locale nu au o strategie pentru a-i ajuta pe producatori, iar primarul, in functie de 17 ani, spune ca nu au facut o piata sau un depozit pentru ca nu au avut teren.
Romanul mananca anual aproape 100 de kg de cartofi, situandu-se pe locul patru in Uniunea Europeana.
Importam cartofi, proaspeti si congelati, de 37 de milioane de euro, dublu fata de 2010, iar exporturile sunt aproape nesemnificative desi recolta autohtona este insemnata.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, agricultura, bani, recolta, cartofi, autoritati, productie, disperare,
Dată publicare:
14-07-2017 19:25