Marii cultivatori, nevoiti sa angajeze straini pe salarii de mii de euro. Localnicii prefera statul acasa si ajutorul social
Agricultura noastra se confrunta cu un deficit istoric de forta de munca.
Angajatii calificati sa lucreze pe utilaje sunt tot mai batrani, iar multi dintre ei se pregatesc sa iasa la pensie. In acest ritm nu vom mai avea cu cine sa lucram pamantul, atrag atentia marii cultivatori.
Ei au adus muncitori din strainatate, pe care ii platesc cu mii de euro pe luna, pentru ca tinerii fug de munca la camp.
Francisco Monserat a investit in Bihor un million de euro intr-o ferma de animale si furaje. A gasit greu oameni, mai ales pentru a manevra utilajele.
Francisco Monserat - fermier: "Mai mult aducem oameni de-afara, strainii la lucru. Din Spania, din Ungaria, de unde gasim. Ii platim mai mult ca n-avem ce face, n-avem cu cine lucre, efectiv. Nici calificata, nici necalificata nu gasim."
Reporter: "De ce?"
Francisco Monserat-fermier: "Pentru ca oamenii primesc ajutoare sociale si le ajung. Mai bine stau acasa. "
Juan este mecanic si a venit din Spania.
Reporter: "De cand sunteti in Romania?"
Juan: "De patru ani"
Reporter: "Si, cum e?"
Juan: "A, nu-I usor".
Reporter: "E greu?"
Juan: "Da."
Tot in Bihor, in aceeasi localitate un investitor maghiar lucreaza peste 300 de hectare de pamant si se confrunta cu aceeasi problema.
Vladimir Papa - tehnician: "Nici pentru bani multi nu se gasesc. Toata lume e plecata in strainatate si lumea care e aico se ocupa de agricultura pe care o are el pe-acasa, cate un hectar, cate doua. Aducem oameni din Ungaria ca sa avem, sa putem lucra cat de cat."
Unul dintre marii agricultori din judetul Arad a reusit sa faca fata acestei crize numai cu salarii atragatoare.
Inginer Dimitrie Musca, manager combinatul Agroindustrial Curtici: "In fiecare an, la mine, un combainier care a lucrat pe combina primeste salariul de baza care este de la 2.300 pana la 3200-3500. La acest salariu se mai adauga cel putin o suta de euro pe zi muncita cotravaloarea a o suta de euro pe stat de plata in fiecare zi".
Tractoristii si mecanicii sunt foarte importanti intr-o ferma, insa sunt greu de gasit. Nicolae si Petru sunt doi dintre miile de tractoristi care in urmatorul an vor iesi la pensie.
Nicolae Goleanu - tractorist: "Tineri in locul nostru vad ca nu se arunca nimeni sa vina, intr-adevar e o munca grea in agricultura, dar trebuie sa vina dupa noi ca fara agricultura nu se poate".
Reporter: "Ce faceti, cum ii inlocuiti?"
Mircea Baragan - agricultor: "Pai ii inlocuim cu ce gasim deocamdata ne restrangem, am marit gama de masini agricole mai performante si numarul tractoristi sa fie mai putin"
Petre Grigore, administrator ferma agricola: "La tractoristi, la noi, salariile brute sunt intre patruzeci si cincizeci de milioane. La personalul necalificat, intre douazeci si cinci si treizeci de milioane. Ca sa umplem golul, apelam la pensionari."
Fermierii spun ca pe langa deficit, forta de munca disponibila in agricultura este imbatranita. Ca sa rezolve criza de personal calificat, autoritatile ar trebui sa infiinteze urgent scoli profesionale si licee agricole, asa cum erau candva.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, munca, angajati, straini, forta de munca, deficit,
Dată publicare:
12-07-2017 18:22