Planta care face minuni atat in privinta sanatatii, cat si in buzunare. Agricultorii fac cu ea profit de 4 ori mai mare
Intr-o piata cu o concurenta din ce in ce mai dura, unii agricultori s-au reprofilat spre o zona mai profitabila: cea a plantelor medicinale.
Cele exotice, de pilda, de salvie, sunt mult mai productive si mai rentabile decat culturile traditionale de cereale: investitia este amortizata din primul an, iar castigul este de patru ori mai mare.
Kilogramul de flori de salvie uscate se vinde cu 13 lei, iar produsele obtinute din aceasta planta sunt foarte cerute atat in restaurante, cat si industria cosmetica.
Mirosul de profit i-a facut pe doi soti din Ocna Mures sa investeasca intr-o cultura de salvie. Dupa ce au studiat piata si au vazut ca exista o cerere foarte mare pentru plantele medicinale, oamenii au cumparat cu 700 de lei semintele iar acum se mandresc cu o pajiste de flori mov.
Lidia Olar producator salvie: "Am vazut ca e foarte ceruta pe piata, e o planta minune, e buna in industria alimentara, cea cosmetica si farmaceutica."
Anul acesta, vremea buna a facut ca productia sa fie una record: peste 3 tone. Dupa ce sunt adunate cu mare atentie de pe camp, plantele sunt uscate pe rame speciale iar cantitatea scade de trei ori.
Eugen Olar, producator salvie: "Pretul pe piata este undeva la 12-13 lei uscata, o cultura foarte profitabila."
Salvia este o planta minune cu proprietati deosebite. Un excelent detoxifiant, contine complex de vitamine si e folosita in industria farmaceutica, cosmetica si alimentara: ceaiuri, unguente, siropuri si tincturi, pe care le vand la targuri in tara.
Planta medicinala este recomandata ca remediu natural in tratarea hipertensiunii arteriale, afectiunilor stomacului, inflamatiei cailor respiratorii dar si in stimularea tonusului general.
Cu un gust dulce-acrisor, salvia este cautata, proaspata, si in restaurante, pentru retete mediteraneene, cu carne, paste ori cartofi. Un restaurant are chiar in gradina salvie proaspata. Pentru aceasta reteta, carnea se prajeste cu tot cu frunza de salvie, pentru o aroma deosebita.
Richard Meszaros, bucatar: "Asadar, saltimboca la romana cu paste de casa si salvie si sos de vin alb. Salvia merge in general cu pastele, se pupa foarte bine cu carbohidratii, cu cartofii si in general cu carnea."
Si pulberea de salvie este un bun condiment.