Desculti si ingenunchiati, credinciosii au petrecut noaptea in rugaciune la Manastirea Nicula. Cati pelerini sunt asteptati

14-08-2014 07:51

Sarbatoarea Sfintei Marii a adunat si anul acesta zeci de mii de pelerini la manastirea Nicula din Cluj. Credinciosii au venit cu cateva zile inainte de slujba speciala de vineri, increzatori ca Fecioara ii va ajuta. Si-au petrecut noaptea in rugaciune.

Miercuri seara, asa cum spune datina, oamenii au inconjurat biserica in genunchi, pentru iertarea pacatelor.

Ingenunchiati de boala, ori cu sufletele umbrite de griji, desculti si cu capetele plecate, credinciosii care au venit la Manastirea Nicula si asteapta Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului ca pe o eliberare.

"Sincera sa fiu eu nu as mai pleca de aici. Aici e liniste sufleteasca, uit de toate problemele, toate necazurile. Aici numai bucurie sufleteasca ai", spune o credincioasa.

Credinta este de neclintit pentru acesti oameni care au facut inconjurul manastirii in genunchi.

Intinsi pe paturi sau direct pe iarba, pelerinii si-au petrecut noaptea in rugaciune, in curtea lacasului de cult.

La doi pasi, pe dealul din fata manastirii Nicula, se intinde o mare de corturi, unde s-au instalat oamenii veniti din toate colturile tarii, dar si din strainatate.

"Trebuie sa stau, sa rabd. Ma rog pentru santate, pentru baietii mei si nepoti. Ca eu imediat nu oi mai fi, ma duc pe cealalta parte", spune altcineva.

Multi dintre credinciosi ajung aici in fiecare an.

"Daca ne rugam la Maica Domnului ea face minuni, aici e un colt de rai, ce e aici e ceva de nedescris. Crestinii ortodocsi sa faca un pas sa vina aici, pacat ca traiesc in Romania si nu stiu ce colt de rai este aici", spune o alta credincioasa.

Larisa are 18 ani si traieste in Portugalia, impreuna cu parintii. Nu lipseste insa niciodata de la marea sarbatoare, inca de cand era copil.

"Imi place foarte mult aici, pacea sufleteasca, ma simt bine, e un aer pasnic. Asta ma aduce inapoi, spiritualitatea locului. Merg si in Portugalia la biserici, dar nu e acelasi spirit ca si aici", marturiseste Larisa.

Acest barbat vine de multa vreme la manastire, macinat de remuscari. Si-a petrecut o parte din viata printre straini, iar dorul de cei dragi l-a facut sa descopere credinta.

"N-am facut bine nimic toata viata, am facut numai rau toata viata si este foarte rau cand nu vezi ca faci", spune el.

Anul acesta, autoritatile se asteapta la un numar impresionant de pelerini - peste o suta de mii.

Inca de la primele ore ale dimineatii preotii au tinut slujbe speciale in Manastirea Nicula. Joi, de la ora 13, credinciosii vor pleca pe jos de la Biserica Sf. Nicolae din Gherla pana la Manastirea Nicula, in cadrul unui pelerinaj la care vor participa mitrolopitul Clujului, Inalt Preasfintitul Andrei, dar si inalti ierarhi ortodocsi.

Joi seara, de la ora 21.30, icoana Fecioarei Maria, considerata facatoare de minuni, va fi scoasa din manastire pentru ca pelerinii sa se poata inchina la ea. Iar noaptea, ora 2.00, preotii vor inconjura manastirea, purtand in mana icoana.

Ca si in anii trecuti, autoritatile au pregatit pentru credinciosii prezenti la sarbatoare sarmale si felii de cozonac.


VIDEO PROTVPLUS.RO