Demisia sefilor Directiei de Cultura si Patrimoniu Bucuresti ceruta de ONG
In loc sa ne protejam istoria, trecem peste ea cu buldozerul, spun mai multe organizatii non guvernamentale. Voluntarii au numarat in ultimii ani sute de case din Bucurestiul vechi, demolate.
Membrii organizatiilor nonguvernamentale sustin ca au gasit 25 de cazuri de ilegalitati, ce-ar fi fost comise de Directia de cultura Bucuresti. Case demolate ilegal sau avize de constructie date pe sub mana.
De vina, sustin voluntarii, ar fi directorul coordonator, dar si consilierul superior al Directiei de Cultura Bucuresti, din cadrul ministerului. Reprezentantii ONG-urilor le cer demisia, pentru ca ar fi refuzat in unele cazuri sa declare monumente istorice anumite cladiri care au ajuns la pamant sau ar fi semnat avize ilegale de constructie si demolare. Iata si cateva exemple.
Casa in care a locuit Spiru Haret. Este devastata complet, plina de gunoaie si sobolani iar inauntru este un miros greu de suportat. Mai mult decat atat, de cativa ani are si noi locatari.
Pe strada Icoanei, pana anul trecut erau doua case pe care Universitatea de Arhitectura le-a declarat ca avand valoare arhitecturata. Chiar si asa Directia de Cultura Bucuresti a dat un aviz pentru demolare iar apoi unul pentru constructia acestei cladiri de patru eteje.
Reprezentantii Ministerul Culturii nu sunt straini de situatie, ba mai mult recunosc ca se comit ilegalitati, insa dau vina pe lege, care nu este corect formulata. La intrebarea: Ce se poate face in acesta situatie, n-au un raspuns clar.
"E o intrebare extrem de dificila, trebuie facut zgomot, adica rolul media", spune Mihai Rici, consilierul ministrului culturii.
ONG-urile i-au trimis o scrisoare ministrului culturii. I-au cerut demisia celor doi oficiali de la Directia Cultura si Patrimoniu National Bucuretti.