Decizie istorica a unuia dintre cele mai mari circuri din lume. Motivul pentru care nu vor mai folosi elefanti in spectacole

Ultima actualizare: 08-03-2015 10:41

Elefantii vor disparea in urmatorii trei ani din majoritatea spectacolelor de circ, oferite publicului din Statele Unite.

Una dintre cele mai importante companii a anuntat ca, pana in 2018, isi va pensiona toate cele 43 de pahiderme pe care le detine.

Decizia vine dupa proteste insistente ale activistilor pentru protectia animalelor. Dupa ce isi vor incheia cariera la circ, elefantii isi vor petrece restul vietii intr-un parc natural din Florida.

Cu o istorie de aproape un secol, circul The Ringling Brothers and Barnum & Bailey este unul dintre cele mai populare din Statele Unite. Inca de la inaugurare, spectacolele cu elefanti dresati au fost dintre cele mai iubite de public, in special de copii.

In ultimii ani insa, circul a ajuns tinta unor critici acerbe pentru felul in care erau tratate pahidermele - incatusate si purtate pe drum in custi inguste. Totodata, dresorii au fost acuzati ca sunt agresivi cu elefantii, iar compania a fost data de mai multe ori in judecata. Drept urmare, dupa indelungi deliberari, conducerea circului a decis sa scoata treptat showul din program.

Kenneth Feld, presedinte companiei de circ: "Este o decizie dulce-amara, intrucat elefantii fac parte din spectacolele de circ de 145 de ani. Este insa cea mai buna decizie pentru compania noastra, pentru asociati, pentru publicul nostru si, cel mai important, pentru elefanti."

In luarea acestei hotarari a cantarit si faptul ca entuziasmul publicului fata de spectacolele cu elefanti a inceput sa paleasca. Iar in unele orase americane reprezentatiile au fost interzise, complicand organizarea turneelor.

Alana Feld, vice-presedintele companiei de circ: "Ceea ce stim sa facem cel mai bine este sa distram publicul cu spectacolele noastre, iar pentru a ne concetra pe asta, trebuie sa ne dabarasam de probleme legislative, de obtinerea aprobarilor, saptamana de saptamana, oras dupa oras."

13 dintre cei 43 de elefanti ai circului vor continua sa apara in spectacole, pana la finalul anului 2018. Apoi, toti vor ajunge in parcul natural de opt hectare, pe care compania l-a creat pentru ei. Circul va continua totusi sa foloseasca alte animale - tigri, lei, cai si camile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO