Dealurile din Vestem au luat "foc". Obicei pagan, pastrat de sute de ani
S-a aprins cerul de Lasata Secului, la Vestem, in judetul Sibiu. Localnicii care pastreaza cu sfintenie traditiile vechi de sute de ani, au pravalit peste dealurile de la marginea satului rotocoale de foc.
Un obicei pagan la origini, acest ritual il invoca pe zeul soarelui si cel al focului si le aducea oamenilor un un rod bogat la camp.
Chiar daca si-a pierdut din farmecul de odinioara, ritualul se respecta in fiecare an de lasata secului. Tinerii aprind cauciucuri si le dau drumul de pe dealuri, iar copiii invart in aer torte facute din paie.
Obiceiul s-a perpetuat din generatie in generatie, de la populatiile neolitice care au inceput sa depinda din ce in ce mai mult de agricultura. Pentru ca productiile lor agricole sa fie din ce in ce mai mari, ei au avut nevoie sa se roage zeilor, iar principalii zei pe care ii invocau erau Soarele si Focul.
Si pentru ca e greu sa rezisti sapte saptamani fara carne, localnicii au incheiat seara cu un festin, ca sa nu duca pofta carnii mult timp.
Si localnicii de pe valea Muresului, din judetul Alba, se aduna in fiecare an in ajunul postului, la Hodaita. E un obicei vechi prin care oamenii sunt convinsi ca alunga spiritele rele.
"De fapt, aceasta traditie se porneste la inceput de post aratand oamenilor ca este foarte important sa isi lase toate rautatile, iar acest foc pe care il reprezinta Hodaita ne indeamna sa ne indreptam si sa primim lumina Pastelui", explica semnificatia obiceiului preotul satului, Augustin Orian.
Si la Hodaita seara s-a incheiat cu o petrecere si cu mese imbelsugate.