De Sfantul Dumitru, oamenii aprind Focul lui Sumedru
Au aprins focuri uriase pentru a se purifica si ca sa aiba noroc in viata. Ciobanii din zona Bran-Fundata pastreaza cu sfintenie aceasta traditie straveche, prin care ii multumesc protectorului lor, Sfantul Dumitru.
Toata suflarea s-a adunat in jurul focului pus pe cel mai inalt deal din sat. Prin chiote, muzica si dans oamenii locului sarbatoresc sfarsitul verii si al toamnei si multumesc astfel pentru roadele bogate.
La Sirnea, turistii care vin sa vada focul lui Sumedru sunt chiar mai multi decat bacii si ciobanii din asezare. Din traditie face parte si masa de dupa dans. Barbatii pregatesc bucate din carne de oaie cat sa indestuleze un sat intreg.
Sarbatoarea din satele montane va continua si duminica cand oamenii vor merge la biserica. Dupa liturghie femeile impart covrigi, gogosi, nuci si mere fiecarui copil care le iese in cale.
Chemarea la "Focul lui Sumedru" a rasunat sambata si in Arges. I-au raspuns mii de oameni, care au iesit din case sa aprinda, ca in fiecare an, focurile purificatoare.
Cei care l-au celebrat pe Sfantul Dumitru au dat foc resturilor vegetale ramase de la stringerea recoltelor. Dupa traditie, doar asa vor avea si la anul belsug si bucurie. Trecerea timpului a mai imputinat insa din obiceiul stramosilor: tinerii n-au mai sarit ca odinioara peste foc ca sa aiba noroc si sanatate. Lumea s-a multumit sa priveasca incantata flacarile inalte de cativa metri, iar copiii cu darurile pe care le-au primit.
La Topoloveni si in comunele invecinate, petrecerile din jurul focului au durat pana tarziu in noapte. Putini dintre localnici au indraznit sa lipseasca, poate si de teama ca altfel vor avea parte de o iarna grea si de un an fara roade.