De ce se duc românii la Urgențe: a visat urât, i s-a ridicat părul pe burtă când se uita la TV sau la cerșit. Cazuri bizare

Anchetă la Spitalul Județean Suceava, unde anul trecut a fost primul mare focar de Covid-19 din țară
StirilePROTV

Un bărbat s-a prezentat la Urgențe pentru că a visat urât, iar un altul după ce i se ridicase părul de pe abdomen în timp ce se uita la televizor, a declarat șeful UPU de la Spitalul Județean Suceava, vorbind despre urgențele închipuite ale unora.

Circa 270 de pacienți se prezintă în fiecare zi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, iar în zilele de luni întotdeauna peste 300, a declarat dr. Liviu Cîrlan pentru Monitorul de Suceava. Din toți aceștia, însă, 80 nu sunt cazuri de urgență, adică așa-numitele cazuri de cod albastru sau alb.

Asta în condițiile în care UPU Suceava are în total 11 medici, cu tot cu șeful de secție, care acoperă solicitările 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Șeful UPU Suceava a dat și câteva exempole de pacienți care vin la spital cu urgențe închipuite, unele dintre cele mai bizare.

Săptămâna trecută, de exemplu, un sucevean s-a prezentat la Urgențe pentru că a visat urât. Iar înaintea lui, un alt bărbat venise speriat la UPU deoarece i se ridicase părul de pe abdomen în timp ce se uita la televizor.

Citește și
salvamontist
Avalanșă de apeluri de urgență la Salvamont în ultimele 24 de ore. Un număr de 40 de persoane au ajuns la spital
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

A fost întrebat de colegi dacă mai are și alte probleme și a spus că nu, doar atât, a visat urât. Altul a venit fiindcă i s-a ridicat părul pe abdomen când se uita la televizor. Se electrizase cu telecomanda, dar nu și-a dat seama”, a relatat medicul.

La Urgențe după ce citesc pe internet că au simptomele celor mai grave boli

Dr. Cîrlan a spus că, de cele mai multe ori, cei care vin la UPU sunt tineri care caută imediat pe internet simptomele pe care le simt și se panichează când citesc despre cele mai grave boli.

La un moment dat, aveam pe paturi în UPU patru tineri pregătiți pentru consult. Toți butonau telefoanele. Am întrebat care e urgența? Unul spunea că îi amorțește o mână, altul că i se pare că are înțepături în piept... Toți căutau pe net direct ”infarct”. Bineînțeles că infarctul poate să apară și la vârste tinere, dar nu era cazul aici. Zilnic, cel puțin o persoană se prezintă în UPU pentru că ”are senzația că”, a mai spus medicul-șef al UPU Suceava.

Potrivit acestuia, de cele mai multe ori este vorba despre distonii neurovegative, adică un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, responsabil de funcții vitale precum digestia, respirația, controlul temperaturii, circulația sângelui, ritmul cardiac, care apar în general pe fond de stres, suprasolicitare fizică sau mentală, consum exagerat de cafea sau alcool, schimbări hormonale sau variații mari de temperatură. Distonia neurovegativă poate provoca o gamă foarte variată de simptome, aparent fără legătură între ele, iar oamenii se alarmează.

Doctorul Liviu Cîrlan spune că în UPU toți acești pacienți sunt consultați, li se măsoară tensiunea, li se face electrocardiogramă (EKG), sunt ascultați cu stetoscopul și, dacă simptomele conduc spre un diagnostic, li se fac și analize și investigații suplimentare. Toate sunt consumatoare de timp și resurse și ar putea fi cu ușurință rezolvate la cabinetele medicilor de familie sau în centrele de permanență.

Deoarece nu sunt urgențe, timpul de așteptare este mai lung, astfel că inevitabil apar și nemulțumirile, din partea pacienților sau a aparținătorilor.

Apeluri zilnice de la pacienți care vor un doctor la domiciliu pentru a socializa

Scandal în UPU fac de regulă pacienții cu cod albastru și alb. Metoda Fast Track, unde un medic şi un asistent din UPU evaluează cazurile non-urgenţe, este ideală, dar presupune ca un doctor să se ocupe doar de asta în intervalul orar 11.00-23.00.

Dacă am fi 5-6 medici pe tură ar fi simplu, dar când suntem 3, cum să te mai împarți? O soluție ar fi ca centrele de permanență să aibă baterii de teste minore, să facă un EKG, o hemoleucogramă simplă, care costă 4 lei, care tot te ajută să conturezi un diagnostic. Altfel, acești pacienți tot la UPU ajung”, a declarat dr. Cîrlan.

La Ambulanță numărul de solicitări abuzive s-a diminuat
Situația este asemănătoare și pentru Serviciul de Ambulanță Județean.

Purtătorul de cuvânt al SAJ Suceava, dr. Adriana Morari, a declarat că fenomenul solicitării ambulanței pe post de taxi s-a diminuat mult, mai ales de când SAJ a instituit serviciul de consultații la domiciliu pentru municipiul Suceava și localitățile arondate.

Sunt apeluri aproape zilnice ale unor pacienți care vor vizita unui echipaj sau al unui doctor la domiciliu doar pentru a socializa. Sunt și câțiva, aproximativ 10, care vor neapărat la spital. Sunt pacienți cronici, cu afecțiuni medicale care nu necesită consultație sau transport la spital, care au tulburări de comportament nediagnosticate sau netratate. Nu au aparținători cooperanți sau au o situație socială precară”, a spus dr. Morari.

La Fălticeni, o persoană s-a dus cu ambulanța la cerșit

Ca și în cazul pacienților care se prezintă în UPU, nici Ambulanța nu-și permite să ignore solicitările pentru că în majoritatea cazurilor acești oameni au și patologii medicale și medicii nu au cum să știe dacă situația nu cumva s-a agravat de la ultima oară când i-au văzut, chiar dacă asta a fost în ziua precedentă sau chiar cu câteva ore mai devreme.

În municipiul Suceava sunt patru pacienți care ne sună permanent și vor să fie transportați la spital, mai este unul foarte dificil în zona Gura Humorului, în vârstă de 49 de ani, care este și foarte agresiv, verbal și fizic.

La Fălticeni era o persoană care venea cu ambulanța la cerșit. Un medic din spital îi mai dădea cadouri, astfel că era dublu motivat să ne cheme. Avem cam 10 astfel de pacienți, cu comportament modificat, dar nediagnosticați cu tulburări psihice sau care au probleme psihice însă nu-și iau tratamentul.

Sau purtătorii de sondă, de exemplu, nu vor să le fie schimbată sonda acasă, de către echipajul medical de la ambulanță. Vor numai la spital și uneori e de înțeles pentru că vizita la spital e singura lor ieșire din casă”, a spus dr. Morari.

Ea a mai menționat că, în cazul persoanelor imobilizate, ambulanța îi transportă și înapoi, de la spital la domiciliu, ceea ce ca resurse alocate înseamnă autospecială, șofer și brancardieri.

Semnificația codurilor din UPU

Conform sistemului de coduri din UPU, codul alb este alocat pacienților care nu necesită asistență medicală de urgență (cazuri sociale fără acuze clinice, pacienți care doresc consultații de medicina muncii sau rețete medicale, schimbări de pansament, vaccinări etc.).

Codul albastru este pentru pacienți cu febră fără alte simptome de severitate, tuse, diaree, erupții cutanate care nu sunt cuprinse în sfera alergiilor severe, amigdalită, probleme urinare sau respiratorii care nu reprezintă urgențe.

Codul verde reprezintă nivel urgent, în care datele preliminare nu arată afecțiuni care pot pune viața în pericol în perioada imediat următoare. Aici sunt incluse toate urgențele care implică dureri fără substrat critic, valori tensionale mari, dar fără risc de edem pulmonar sau hemoragie cerebrală, infecții, inflamații diverse.

Codul galben este alocat pentru pacienți cu urgențe medico-chirurgicale care se pot agrava dacă nu se intervine prompt: politraumatisme, plăgi abdominale cu hemoragie fără semne de șoc, accident vascular cerebral, criză de astm prelungită, deshidratare prin vărsături în cantitate mare, vărsături, diaree, imposibilitatea de a mânca, fracturi deschise, intoxicații cu comă persistentă, hipotermie severă etc.

Codul roșu revine urgențelor majore, adică urgențe în care sunt puse în pericol funcțiile vitale ale pacienților: stop cardio-respirator, supradozaj medicamentos, insuficienţă respiratorie gravă, stare de comă, pacienți care necesită intervenție chirurgicală imediată sau resuscitare și pentru care orice secundă contează.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Pacienții care merg la camera de gardă fără să aibă o urgență sau bilet de trimitere pot fi puși să scoată bani din buzunar
Pacienții care merg la camera de gardă fără să aibă o urgență sau bilet de trimitere pot fi puși să scoată bani din buzunar

Dacă mergeți la camera de gardă și nu sunteți un caz de urgență ori nu aveți bilet de trimitere de la medicul de familie, doctorii vă pot pune să plătiți consultația sau investigațiile. Legea permite acest lucru.  

Avalanșă de apeluri de urgență la Salvamont în ultimele 24 de ore. Un număr de 40 de persoane au ajuns la spital
Avalanșă de apeluri de urgență la Salvamont în ultimele 24 de ore. Un număr de 40 de persoane au ajuns la spital

Nouăzeci de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor au fost primite în ultimele 24 de ore, cele mai multe în judeţele Bihor şi Braşov.

 

„Chirurgul măcelar mi-a tăiat o bucată de sân, dar nici măcar nu am avut cancer”. Povestea cutremurătoare a unei femei
„Chirurgul măcelar mi-a tăiat o bucată de sân, dar nici măcar nu am avut cancer”. Povestea cutremurătoare a unei femei

O femeie căreia i s-a spus că are cancer la sân și că are nevoie de o tumorectomie urgentă pentru ca viața ei să fie salvată a aflat ani mai târziu că chirurgul ei era un mincinos și nici măcar nu era bolnavă, scrie Mirror.co.uk.

Un copil de 5 ani a fost dus de urgență la spital după ce a căzut de la etajul 3 al unui bloc din Galați
Un copil de 5 ani a fost dus de urgență la spital după ce a căzut de la etajul 3 al unui bloc din Galați

Un copil de 5 ani şi 6 luni a căzut de la etajul al treilea al unui bloc de locuinţe din municipiul Galaţi, el fiind transportat, în stare conştientă, la Spitalul de Urgenţă pentru Copii ”Sfântul Ioan” din Galaţi, informează miercuri Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

ÎPS Calinic, dus de urgență cu elicopterul la spital. Va fi supus unei intervenții chirurgicale
ÎPS Calinic, dus de urgență cu elicopterul la spital. Va fi supus unei intervenții chirurgicale

Înalt Prea Sfințitul Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost dus la Iași cu un elicopter SMURD, după ce a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean din Suceava.  

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.