Pacienții care merg la camera de gardă fără să aibă o urgență sau bilet de trimitere pot fi puși să scoată bani din buzunar
Dacă mergeți la camera de gardă și nu sunteți un caz de urgență ori nu aveți bilet de trimitere de la medicul de familie, doctorii vă pot pune să plătiți consultația sau investigațiile. Legea permite acest lucru.
Banii strânși în urma unor astfel de servicii medicale, denumite „la cerere'', sunt investiți în aparatură sau în diverse alte lucruri necesare spitalului.
Pentru că tușea foarte tare, o femeie a mers la două noaptea la camera de gardă a Spitalului Victor Babeș și spre surprinderea ei a fost nevoită să plătească o radiografie și consultația.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pacienta: „Păi aș vrea și o radiografie că d-aia am venit”.
Medic: „Aveți bani să plătiți că dacă nu sunteți de internat”.
Pacienta: „Cum adică nu sunt de internat?”
Pacienta: „M-a consultat cu stetoscopul, mi-a dat un CD că mi-a făcut radiografie și mi-a zis că trebuie să veniți peste o săptămână la control, dar să veniți cu bilet de trimitere de la medicul de familie ca să nu plătiți iar consultația''.
Chiar dacă are cameră de gardă, Spitalul Victor Babeș din Capitală nu este unitate de urgență. Aici se decontează doar internarea continuă și spitalizarea de zi, iar aceasta din urmă se face pe baza unui bilet de trimitere. Ceilalți pacienți sunt puși să plătească.
Prof. dr. Simin Florescu: „Este vorba de pacienți care nu constituie urgențe vitale medico-chirurgicale. Nu au consultat în prealabil medicul de familie pentru afecțiunea lor. Pot să fie consultați și investigați în spitalul nostru la cerere contra cost, iar tarifele sunt cele prevăzute în contractul cu casa”.
Aceste informații apar pe afișele din camera de gardă. Și nu este singurul spital în care a fost luată o astfel de decizie.
Situația se schimbă în cazul instituțiilor sanitare care au unități de primiri urgențe. Acolo nu se percep taxe, însă medicii spun că sunt supraîncărcați.
Dr. Silvia Nică, șefa UPU SUUB: „Vin și mulți pacienți care au simptome de trei săptămâni, de șase săptămâni, de trei luni. Sunt situații în care oamenii cheamă ambulanța și vin cu ambulanța chiar dacă nu sunt o urgență? Avem în fiecare zi și asta se întâmplă de ani de zile''.
Statisticile arată că cel puțin 30% dintre cei care vin în unitatea de primiri urgențe nu constituie de fapt o urgență. Însă oamenii preferă să vină la spital pentru orice fel de consultație, în loc să meargă la medicul de familie așa cum ar trebui.
Problemele de sănătate care nu constituie urgențe - adică nu pun viața în pericol imediat - ar trebui rezolvate cu programare la medicul de familie, în ambulator sau la centrele de permanență.