De ce acte ai nevoie pentru pensie socială. Ce pensionari beneficiază de indemnizație socială

pensionari
Shutterstock

În 2023, pensia socială, un venit de bază oferit de stat persoanelor cu venituri mici sau fără venituri, care au o contribuție mai mică de 15 ani, a crescut.

Pensia socială se acordă în baza unor criterii de eligibilitate, care includ vârsta, venitul, starea de sănătate și alți factori. Mai jos îți vom explica ce acte ai nevoie pentru pensie socială, unde trebuie depuse și tot ce trebuie să știi despre această indemnizație.

Cine beneficiază de pensie socială

Pensia socială minimă garantă este reglementată prin Ordonanța de urgență nr. 6/2009 privind pensia socială garantată.

Printre condițiile necesare obținerii indemnizației sociale pentru pensionari se numără: calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, obligația ca domiciliul să fie în România și nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să fie sub 1.125 de lei.

Indemnizația socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit prin lege și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale, potrivit Ministerului Finanțelor.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Diferența se suportă de la bugetul de stat. Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, adică pensia minimă garantată de stat, este stabilită la 1.125 de lei.

Adică, persoanele care nu au muncit deloc vor avea o pensie minimă garantată de stat de 1.125 de lei.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Ca și condiții pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari sunt următoarele:

Calitatea de pensionar al sistemului public de pensie
Domiciliul în România

Nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să se situeze sub 1000 de lei.

Persoanele care beneficiază prin cumul de unul sau multe drepturi de pensie din sistemul public sau alte sisteme, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari se va avea în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale acestor venituri.

Mai exact, dacă obții venituri din pensie publică sau privată ori alte plăți, nu vei putea beneficia de indemnizație socială pentru pensionari dacă suma totală a acestor venituri trece de 1.000 de lei.

Indemnizația socială pentru pensionari este determinată din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari și nivelul cuantumului pensiei cuvenit, cumulat cu orice alte drepturi plătite pe baza unor legi speciale.

Practic, pensionarii care au pensia de sub 1000 de lei, vor primi diferența până la 1.125 de lei, diferență care va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Exemplu de calcul pentru pensia socială minimă garantată

Situația 1: În anul 2022, Persoana X obține venituri exclusiv din pensia pentru limită de vârstă, având în plată un punctaj mediu anual de 0,55555 puncte, respectiv o pensie în cuantum de 882 lei.

Cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit în anul 2022 este de 1000 lei.

Valoarea punctului de pensie în anul 2022 este de 1.586 lei.

0,55555 (punctajul mediu anual) x 1.586 (valoarea punctului de pensie în anul 2022) = 881,023 lei care se rotunjește la 882 lei – pensia Persoanei X

1000 (indemnizația socială pentru pensionari) – 882 (pensia Persoanei X) = 118 lei - diferența primită de Persoana X de la Bugetul de Stat cu titlul de indemnizație socială pentru pensionari.

Exemplul este oferit de Ministerul Muncii.

Cum se obține pensia socială

Dacă îndeplinești criteriile explicate mai sus privind persoanele care pot beneficia de indemnizația socială pentru pensionari, atunci aceasta va fi calculată din oficiu.

Nu ai nevoie să depui niciun dosar, ci doar trebuie să te adresezi Casei Teritoriale de Pensii. Instituția va calcula din oficiu tot ce este necesar pentru ca pensionarul să beneficieze de pensia socială, toate informațiile fiind deja în sistem.

Potrivit OUG nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, beneficiază de “indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”.

Pentru acordarea pensiei minime garantate nu este necesară o cerere din partea pensionarului. Pensia socială se va găsi pe cuponul de pensie.

Indemnizația socială pentru pensionari este o prestație socială acordată în România persoanelor care se încadrează în anumite condiții și care au venituri reduse.

Această indemnizație socială este acordată persoanelor care primesc o pensie mică și care au venituri lunare brute mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR) stabilit de Guvernul României.

Condițiile de eligibilitate pentru a primi indemnizația socială pentru pensionari sunt:

Să fie pensionar și să aibă venituri mai mici de 1.000 de lei

Să nu aibă alte venituri, cum ar fi venituri din activități independente sau venituri din pensii din alte state.

Să aibă domiciliul în România

Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari este stabilită prin lege și este revizuită periodic. În prezent, valoarea minimă a indemnizației sociale pentru pensionari este de 1125 lei pe lună.

Este important de menționat că indemnizația socială pentru pensionari se acordă din bugetul de stat și nu este legată de contribuțiile plătite de beneficiari în timpul vieții active.

Chiar și persoanele care nu au muncit o zi în viața lor pot beneficia de această indemnizație.

De asemenea, pensia socială este acordată în funcție de veniturile și situația socio-economică a beneficiarului, astfel încât valoarea indemnizației sociale poate fi diferită de la un beneficiar la altul.

Iată ce spune legea 127/2019:

”Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%”.

Pensionarii care beneficiază de pensia socială trebuie să informeze autoritățile competente în cazul în care situația lor socială sau economică se schimbă și pot apărea modificări în cuantumul prestației sociale acordate.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Apare un nou tip de concediu plătit în România. Cine va putea beneficia de el
Apare un nou tip de concediu plătit în România. Cine va putea beneficia de el

Angajații care participă la studii clinice vor avea dreptul la concediu și indemnizație, conform unui proiect de lege aflat în dezbatere la Camera deputaților, care este decizională.

Românii au devenit mai empatici cu comunitatea LGBTIQ. Tot mai mulți sunt de acord cu căsătoria între persoanele gay
Românii au devenit mai empatici cu comunitatea LGBTIQ. Tot mai mulți sunt de acord cu căsătoria între persoanele gay

Percepția românilor despre cuplurile LGBTIQ s-a îmbunătățit în ultimii ani. 70% cred că toate familiile ar trebui protejate de lege, inclusiv cele formate din persoane de același sex.

Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.