"Daruiesti si castigi": Cei 10 copii din Muntii Apuseni pentru care Mos Craciun e doar o inchipuire
Pentru zece copii dintr-un catun din muntii Apuseni, Mos Craciun este doar o inchipuire si nu personajul magic pe care-l cunoastem noi. Desi sunt cuminti si buni, la ei niciodata n-a venit nimeni cu daruri.
Cel mai mic are un an si jumatate, cel mai mare, a implinit 17. Dar ceea ce vor ei este ca iarna sa fie ceva mai blanda prin partile lor, ca sa le ajunga lemnele pana-n primavara.
Familia traieste izolata de restul lumii si drumul pana la cea mai apropiata casa trece printr-o padure deasa, greu accesibila. Cu toate acestea, cei sase mai mari, care merg la scoala, invata bine si nu lipsesc de la cursuri. Iar acasa, ii cresc pe cei mici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca sa ajunga cineva pana la familia Matei, in Frasinet, trebuie sa strabata un drum de munte anevoios, ce pune probleme chiar si unei masini de teren.
Familia sarmana traieste intr-o casuta de lemn, cu o singura camera, fara curent electric. Cei zece copii nu stiu ce sunt desenele animate si nici macar n-au putut sa se duca prin vecini, la televizor, pentru ca nimeni nu locuieste langa ei.
In casa, abia ai loc de atatia copii si toti zambesc cu timiditate si caldura.
Se prezinta pe rand: Alina, Alexandra, Alin, Roxana, Ioana si Cristina. Fratele lor mai mare, Cristian, este plecat cu treburi. Ca sa ajunga la scoala, copiii trebuie sa se trezeasca in zorii zilei, insa nu au nicio ezitare.
Cand se intorc, tarziu dupa-amiaza, in primul rand se apuca de lectii. Sora cea mare este cea care ii ajuta la teme.
Intre timp, mama lor reuseste cu greu sa le incropeasca ceva de mancare: rar le poate oferi altceva in afara de varza, fasole sau cartofi. Ca sa le spele rufele, cu mana, are nevoie de cate 3 ore. Toate lucrusoarele copiilor au trecut, pe rand, de la unul la altul: si hainele si incaltamintea. Familia se incalzeste la o soba modesta si ingrijeste cateva animale, care le asigura supravietuirea.
Cei zece copii nu se dau batuti: toti vor sa invete carte. Impresionant este ca, desi abia are bani de caiete, Cristina, de 16 ani, a castigat o bursa la un liceu din Cluj.
O fundatie a unor clujeni inimosi a aflat despre acesti copii necajiti si ii ajuta din cand in cand.
Desi sunt atatia copii, lista lor de cadouri e scurta. De parca n-ar indrazni sa aiba vise mari, ca sa nu se spulbere repede.