"Dansul e telefonia mobila in tot satul". Primarul unei comune din Maramures comunica cu localnicii printr-o metoda medievala
Traditia reinvie pe ulitele unui sat din Maramures. Personajul principal: Dorel, care isi ia in serios rolul de boactar. Imbracat in uniforma, toata ziua bate toba si le transmite celor 500 de suflete din sat vestile de la primarie.
"Auziti oameni. Se deie de stire. Domnul primar va roaga frumos sa va curatati santurile, sa va reparati gardurile." Cum se crapa de ziua, Dorel isi ia uniforma din cui si toba, face turul pe la autoritati si medici, iar apoi transmite vestile in comuna Oarta de Sus. "Doctorul veterinar va roaga frumos sa nu va sloboziti gainile, sa vina maine sa vi le vaccineze"
Localnicii apreciaza stradania lui Dorel. De fiecare data cand aud bataile de toba, stiu ca urmeaza un anunt important si se opresc din lucru, ca sa-l asculte. "Dansul e telefonia mobila in tot satul”, spune un localnic. „Anunta cand se sloboada pasunea, daca vine medicul si anunta sa tine oamenii gainile inchise ca se dau injectii, iara cailor sa li se aplice tratament. Are un rol important in comunitate."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ideea de a readuce la viata aceasta meserie, demult uitata, a fost a profesorului de istorie din sat. "Pentru ca a fost foarte bine primit in comunitate boactarul renascut, ne-am gandit sa-l folosim si in prezent. Inca nu toata lumea are acces la mijloacele de comunicare, iar primaria destul de greu reuseste sa-I anunte pe oameni, in diferite probleme."
Bogdan Pop, primarul comunei Oarta de Jos: "E mesagerul nsotru, intre administratia publica locala si cetateni. Este mult mai usor sa transmitem mesajele noastre prin grai viu, e mult mai usor. "
"Sunt oameni care nu aud bine si mai bat o data”, povesteste Dorel. „Ma mai invita oamenii la o cafea si la o palinca, dar eu nu mai beau, sa zic asa." In schimbul muncii sale, Dorel e rasplatit cu 142 de lei pe luna, insa e multumit si mandru de functia lui, pe care nu ar schimba-o pentru nimic in lume.