Orasul din Maramures care si-a facut spital din banii donati de localnici. Oamenii prefera sa plateasca decat sa stea la cozi


Ultimul update: Miercuri 13 Mai 2015 06:56
Data publicarii: Duminica 10 Mai 2015 09:37
Categorie: Stiri actuale

Uniti de suferinta si de nevoie, 300 de localnici din Baia Sprie - Maramures si-au facut propriul lor spital. Au pus mana de la mana si in final, au reusit sa redeschida spitalul pe care statul l-a inchis in urma cu patru ani.

In ajutor le-a sarit si un ONG din Franta, iar astazi 16 mii de pacienti se pot bucura de tratament de specialitate, la ei in oras. Ce-i drept, pe bani, pentru ca unitatea spitaliceasca este privata. Locuitorii din Baia Sprie se bucura ca vechiul spital a prins viata. Doar pentru unii insa reprezinta un real avantaj. Unitatea functioneaza in regim privat, si orice consultatie se plateste.

Totusi, oamenii sunt multumiti ca la nevoie nu mai bat 11 kilometri pana la Baia Mare, unde, ca sa intre la doctor, stau la cozi imense. Dorin Pasca, primarul orasului Baia Sprie, spune ca „acum 3 ani, aceasta era o cladire cu structura veche in care nu prea s-a investit, in care ploua si aparatura era invechita."

Spitalul s-a facut din banii comunitatii. Pana acum, aveasta a investit in renovarea si sa aproape 90 de mii de euro. Un ONG din Franta a donat EKG-uri, ecografe si aparatura fara de care policlinica nu putea functiona. "Sunt conditii foarte bune”, spune un medic: „spatii cu grup sanitare, compartimentare pe cabinet, pentru efectuarea tratamentelor de fizioterapie si recuperare medicala."

Pe viitor, autoritatile vor sa atraga si fonduri europene pentru a diversifica tratamentele, si pentru redeschiderea sectiilor cu paturi, unde sa se poata face si internari.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO