Suvenirurile autohtone din Maramures pierd teren in fata produselor chinezesti. Ce gasesti la tarabele de la Cimitirul Vesel
Suvenirurile autohtone din Maramures pierd serios teren in fata produselor chinezesti.
Turistii care viziteaza Cimitirul Vesel din Sapanta, spre exemplu, pleaca de cele mai multe ori cu obiecte realizate in Asia, decat cu cele iesite din mainile mesterilor romani.
Sau alteori, in cautarea unui lucru care sa le aminteasca de vacanta petrecuta aici, oamenii nu gasesc nimic pe gustul lor si nu mai cumpara deloc.
In fiecare an, mii de turisti veniti din toate colturile ajung la Cimitirul Vesel din Sapanta. Cei care doresc sa cumpere un suvenir care sa le aminteasca de unul dintre cele mai importante obiective din Maramures au de unde alege. Sunt sute de produse pe mesele comerciantilor, din pacate mare parte dintre ele papusi matrioska, fluiere si pocnitoare, toate fabricate in China.
Doreen din Noua Zeelanda si prietena ei, din Austria, au ajuns in Romania in urma cu cateva zile, iar ieri au facut un popas si la Sapanta. Au fost in culmea fericirii cand au gasit o fata de masa realizata manual de femeile din zona.
Doreen, turista: "Am venit sa vedem Cimitirul Vesel. Vrem doar lucruri romanesti si prietena mea a cumparat suveniruri. Nu am cumparat nimic din China, numai lucruri traditionale."
Marius Bucur, turist: "Spre uimirea mea suvenirurile traditionale romanesti au cam disparut odata cu timpul. Se pare ca marea majoritate au inscriptionat intr-un colt sau pe spatele lor fabricat in China, din pacate."
Acesti turisti din Olanda prefera si ei obiectele mesterite de localnici: "E frumos, sunt oameni primitori si e o tara frumoasa. Acesta este pentru nepotul nostru, este un cadou."
Pe tarabe inca se mai gasesc haine si traiste traditionale, croite si cusute manual, dar si covoare lucrate la razboi. Preturile lor incep de la 20 de lei si ajung pana la o mie de lei.