Un strain e interesat sa cumpere "Cumintenia Pamantului". Statul roman mai are timp pana pe 5 octombrie sa faca rost de bani
"Nu lasam nimic sub 20 de milioane de euro", anunta proprietarii capodoperei lui Brancusi "Cumintenia pamantului". Ministerul Culturii incearca sa cumpere sculptura la un pret mai mic si are timp sa se decida pana pe 5 octombrie.
Daca nu, un strain este interesat de opera evaluata acum cativa ani la 30 de milioane de euro. 20 de milioane de euro - aceasta este suma pe care Guvernul Romaniei trebuie sa o dea ca sa cumpere "Cumintenia Pamantului", creata de Constantin Brancusi in 1907. Actualii proprietari sunt mostenitorii lui Gheorghe Romascu, cel care a cumparat lucrarea in 1910, cu 1500 de lei, chiar de la sculptor.
"Am avut o casa mare pe Banu Manta, de 12 camere, si era in biroul tatalui meu. Am copilarit cu ea in casa si am stat pana in '55, cand a luat-o statul sa faca o prezentare a ei si dusa a fost", a povestit Paula Ionescu, proprietara sculpturii.
Alegeri 2024
13:17
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 13:00, au votat 133.931 de cetăţeni - 15,56%
13:14
George Simion: Încurajez românii să meargă la vot! Să-i lăsăm pe români să decidă, fără manipulare, fără sondaje falsificate
13:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
12:56
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 - turul 1. Primele rezultate publicate la ora 21:00, pe Știrile PRO TV
Nu a fost doar dusa, ci si mutilata. Cat timp a stat in posesia statului, picioarele sculpturii au fost sparte, apoi i s-a adaugat un soclu. Toate acestea sunt mentionate in evaluarea lucrarii facuta de Henry Mavrodin. Acest expert a fost ales, in 2007, de statul roman ca sa stabileasca valoarea operei pe care statul urma sa o restituie mostenitorilor familiei Romascu.
"Daca ar fi existat azi in forma conceputa de autor, fara a se fi intervenit asupra sa si fara existenta copiei in ghips, valoarea acesteia ar fi urcat pana la 30 de milioane de euro", se arata in evaluare.
Unica si cea mai scumpa lucrare existenta in prezent in Romania, intr-o colectie privata. Tocmai de aceea mostenitorii nu vor sa lase din pret.
"Oamenii astia chiar nu se gandesc? Dupa ce ca au tinut-o 50 de ani si au si stricat-o, tot ei vor s-o lasam? Chiar asa jecmaneala, fara mila? Nu cred ca se poate si este normal", a spus Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori.
"Tinand cont si de criza financiara si de foarte multe alte aspecte, se poate ajunge la o concluzie "win win" pentru toata lumea", a spus Kelemen Hunor.
Reporter: Dorinta dumneavoastra care ar fi? Sa o cumpere statul roman?
Paula Ionescu: Da, sa o cumpere statul roman, dar am mai fost la minister cu nepoata mea si statul roman nu era interesat sa cumpere lucrarea.
Intre timp, se pare ca un cumparator strain e dispus sa cumpere sculptura, chiar si cu conditia de a o pastra in Romania.
"Cumintenia Pamantului" este considerata una dintre cele mai importante opere ale secolului 20. Doar 5 astfel de cioplituri, in piatra, semnate de Brancusi, mai exista in colectii private in lume.
"Este tot misterul feminin inchis in el. Brancusi nu s-a gandit la frumusetea femeii, la chipul femeii, ci el a exprimat ideea aceasta a cuminteniei, a introvertirii, a pioseniei", a spus Doina Lemny, specialist al Atelierului Brancusi din Paris.
De 2 ani incoace, Cumintenia Pamantului poate fi vizitata in sala tezaurului a Muzeului Cotroceni, alaturi de tablouri semnate de Luchian sau Grigorescu. Din pacate, desi in aceste zile toata lumea a vorbit despre capodopera lui Brancusi si a spus ca trebuie pastrata in Romania, realitatea este ca lumea nu se inghesuie sa o vada.
Joi, de exemplu, pana la ora 14, doar 68 de romani au intrat in acest muzeu.