Cum va arata cea mai mare piata de peşte din Romania. Investitia se ridica la 1,4 milioane de euro
Vom avea cea mai mare piata de peste din tara la Navodari si o adevarata bursa a pestelui in Tulcea. Autoritatile de la malul marii au accesat fonduri europene si lucreaza la cele doua proiecte.
Vor sa incurajeze astfel consumul de peste autohton, dar si sa descurajeze braconajul sau evaziunea fiscala. In acelasi timp este un prim pas in strategia de dezvoltare a domeniului piscicol la nivel national.
Cea mai mare piata de peste din Romania va fi o hala in forma de peste. Constructia incepe deja sa prinda contur in Navodari. Investitia se ridica la 1,4 milioane de euro si fonduri europene si va avea in total 26 de puncte de vanzare prin licitatie.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Adrian, managerul proiectului: "Speram foarte tare sa vina micii pescari pe care-i avem aici in zona care s-au obisnuit sa vanda pestele cherhanelor din zona de nord a Mamaiei si Navodari, cu putin curaj vor participa la aceasta licitatie, ne intereseaza sa fie producatori, nu revanzatori".
In septembrie vom avea si prima bursa de peste de la noi din tara, la Tulcea. 4 milioane de euro au fost investiti pentru ca pescarii sa acosteze direct si sa isi vanda captura prin licitatie. E vorba de peste autohton, cum ar fi crap, salau, scrumbie, hamsii si sub nicio forma de import.
In punctele de colectare, pestele va fi sortat, cantarit si inregistrat, apoi acoperit cu gheata si incarcat in mijloacele de transport cu destinatia Bursa de Peste. Astfel, ar trebui eliminati intermediarii, evaziunea fiscala, dar si braconajul. La final, piata ar trebui sa arate ca cele din Grecia, Spania sau Bulgaria.
Dar aceste doua piete nu sunt de ajuns. Pescarii spun ca nu exista o strategie clara pentru dezvoltarea domeniului pisciculturii, iar fondurile europene destinate acestui sector sunt accesibile doar firmelor puternice.
Daca adaugam fiscalitatea excesiva, lipsa subventiilor si braconajul avem tabloul complet al unui sector care se scufunda de la an la an. In plus, suntem la coada Europei cand vine vorba de consumul de peste.
Un roman mananca, in medie, pe an, in jur de 4 kg de peste. Un calcul simplu ne arata ca intr-o saptamana mananca putin peste 75 de grame, adica de aproape 5 ori mai putin decat media europeana.
Nea Gigi are de 20 de ani o mica pescarie intr-o piata din Constanta. Ii merge tot mai greu asa ca a trebuit sa se adapteze cerintelor si sa vanda si fructe de mare, macrou congelat din Norvegia sau zargan din India.
Un kilogram de stavrid din Grecia se vinde cu 18 lei kilogramul, chefalul din import cu 20 de lei, iar calcanul autohton de acvacultura cu 70 de lei. Potrivit asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie piata de peste din Romania este estimata la aproximativ 350 de milioane de euro pe an.
Principalele orase unde se consuma peste sunt Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta si Brasov.