Cum sa pastrezi florile ca proaspat culese timp de 25 de ani
Tineretea fara batranete si viata fara de moarte s-a transformat intr-un basm cat se poate de real, in cazul florilor. Desi suna stiintifico-fantastic, ele pot fi pastrate si 25 de ani, printr-un procedeu complicat, numit si de inghetare.
Plantele arata la fel de proaspete, de parca ar incremeni in timp, insa isi pierd parfumul. Costa cel putin 60 de lei firul.
Procedeul dureaza trei saptamani. Buchetele sunt desfacute petala cu petala si congelate la -55 de grade Celsius.
Pentru a pastra pana la Nunta de Argint buchetul de mireasa, de exemplu, un cuplu poate scoate din buzunar si 800 de euro. Evident, pretul poate sa urce in functie de marimea aranjamentului si de dimensiunea ramei in care va fi asezat.
Cu aparatura adusa din Statele Unite si o investitie de 50.000 de euro, Aurel Boncioaga a pornit o altfel de afacere cu flori.
Tehnic, procesul se numeste liofinizare, adica are loc trecerea apei din stare lichida, din capilarele plantei, in stare solida. Totul se face intr-un mediu vidat.
Ca sa dureze peste doua decenii, florile vor fi pastrate in anumite conditii: acoperite cu plexiglas sau sticla, astfel incat sa putem controla umiditatea. Trebuie sa fie ferite de surse directe de lumina, sa aiba asigurata o temperatura constanta, sa fie ferite de fum, de praf.
Comenzile vin mai ales de la firmele care fac aranjamente florale sau care organizeaza evenimente: o vaza plina costa 120 de lei, iar un tablou, 280.