Paste de vis: la conacul nobililor, ca pe vremuri

Ultima actualizare: 07-11-2012 15:56

Poftiti la masa cu un conte, intr-un castel ascuns in padure sau la picnic pe o pajiste plina de flori, langa un han ca acum un secol. Poate parea ireal, dar aceste lucruri sunt posibile si in Romania.

Daca va tenteaza sa petreceti cateva zile pe taramuri de rai, unde traditia si blazonul nu sunt vorbe-n vant, o sa platiti mai mult ca la o pensiune obisnuita, dar va raman amintiri ca in cartile lui Alexandre Dumas.

Domeniul grofului Mikes din localitatea Zabala, judetul Covasna. Parcul imens, cele doua conace si iazurile care freamata de peste sunt gata de oaspeti atrasi de legendele medievale. Casa de oaspeti se afla intr-un parc de 38 de hectare care se intinde pana sus in munti. Avantajul celor care vin cu familia este ca aici pot sa-si lase copiii sa alerge liberi prin gradina, sa se joace cu cainii sau sa mearga la ferma de cai si alte animale.

Aici musafirii pot lua masa cu mostenitorii familiei Mikes, la fel ca nobilii invitati de odinioara. E drept ca pe tipsii nu o sa gasiti obligatoriu vanat si nici nu o sa petreceti zile si nopti, dar... atmosfera ramane una de poveste.

 Toate aceste felii de istorie stropite cu un vin rosu din colectia proprietarului costa 50 de euro pe zi. Pretul include si micul dejun. Domeniul nu duce lipsa de turisti, romani sau straini.

Mergem acum la Bran sau mai bine spus, deasupra lui, la casa Balaban. Aceasta este o casa taranesca, construita dupa planuri vechi de o 100 de ani, puse la dispozitie de Muzeul Satului. Locul, complet izolat pe o pajiste la 300 de metri inaltime, este unicat intr-o zona invadata brutal de beton, sticla si inox. Proprietarul acestei case a incercat sa refaca totul asa cum era in gospodariile traditionale. Mobilierul a fost pictat manual si respecta toate retetele vremii. Aici o sa dati de la 100 de euro pe noapte, dar aveti cu toate mesele incluse. Mancarea, in mare parte traditionala, este preparata din produsele venite direct din gospodariile si fermele localnicilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO