Dezastrul de la titularizare ii cheama din nou la catedra pe multi pensionari violenti si fara chef
Un sistem subrezit din care se retrag tot mai multi oameni bine pregatiti. Asa se prezinta educatia din Romania, careia ii sunt necesare peste 40.000 de cadre didactice, pentru ca toate orele sa poata fi acoperite la inceputul anului scolar.
Din pacate, insa, doar 14.000 de profesori au demonstrat la examenul de titularizare ca merita sa primeasca un post. Asa ca vom apela, din nou, la serviciile pensionarilor.
Scene revoltatoare au fost surprinse intr-o scoala din Bacau, anul trecut. Coplesit de problemele personale si poate ajuns la capatul rabdarii dupa ce a predat o viata, un profesor de matematica aflat in pragul pensionarii si-a varsat nervii pe un elev.
Si in judetul Olt, un profesor cu o experienta de peste 30 de ani la catedra face educatie cu pumnul. Imaginile care il aratau lovind un copil au ajuns pe internet.
Cum se ajunge in astfel de situatii? Din cauza lipsei de personal, se reintorc la catedra pensionari, multi dintre ei satui de munca. Si cum nici acestia nu ajung, sistemul va fi nevoit sa apeleze la fel ca si in alti ani la neprofesionisti.
''In etapele urmatoare vom avea cadre didactice care vor veni la plata cu ora'', spune Constantin Traistaru, inspector scolar general adjunct.
Pana atunci, insa, profesorii titulari isi vor primi catedrele in zilele de 9 si 12 august, iar suplinitorii, adica cei care au luat intre 5 si 7 la examen, vor fi repartizati pe 14 august. In mediul rural avem 2900 de locuri libere, iar in mediul urban sunt disponibile 3100 de catedre.
La examenul de titularizare s-au inscris 32.374 de candidati. Aproximativ jumatate dintre ei au luat peste 7, iar alti 9402 au obtinut intre 5 si 6,99. Si daca toti si-ar ocupa posturile, tot ar ramane 14.000 neacoperite.