Cum isi petrec romanii timpul liber. Barbatii la televizor, femeile la cratita
Femeile din Romania au mai putin timp liber decat barbatii, cu toate ca petrec mai putine ore la serviciu. Copii stau prea mult la calculator iar tinerii studiaza prea putin. Acestea sunt concluziile, nu chiar socante, ale unui studiu recent.
Este vorba de “Cercetarea statistica privind utilizarea timpului” (TUS), care se realizeaza in intreaga Uniune Europeana. Datele pentru tara noastra au fost publicate de Institutul National de Statistica si arata ca societatea romaneasca mai are multe probleme de rezolvat.
Romancele, muncite si nemachiate
Una dintre cele mai grave este inegalitatea intre barbati si femei, care se vede foarte clar in modul in care acestia isi petrec ziua. In medie, romancele petrec cu aproape doua ore mai putin la munca in fiecare zi in comparatie cu barbatii sau prietenii lor. Timpul castigat astfel il petrec insa avand grija de casa si de familie: in medie, un barbat dedica zilnic sub 2 ore gospodariei iar o femeie, 4 ore si 39 de minute in timpul saptamanii. Surprinzator, in week-end barbatii se ocupa un pic mai mult de gospodarie decat femeile – cu un sfert de ora mai mult.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Ceea ce inseamna, practic, ca femeile din tara noastra au mai putin timp liber decat barbatii – mai precis, cu ora mai putin in fiecare zi. Inclusiv pentru ingrijirea personala doamnele au mai putin timp decat domnii: conform statisticilor, cu 10 minute mai putin in fiecare zi. Doar la somn exista o egalitate intre sexe.
Tanara generatie, crescuta de televizor
Iar daca romancele sunt obosite si nearanjate, nici copiii si tinerii nu sunt foarte bine crescuti, se pare. Datele adunate de statisticieni pentru studiul TUS arata ca tanara generatie nu-si utilizeaza tocmai bine timpul. Pentru studiu – in principal mers la scoala sau – romanii sub 15 ani aloca un pic peste 5 ore pe zi iar cei de la 15 la 24 de ani, mai putin de 3 ore. Asta in timpul saptamanii, fiindca in week-end timpul alocat studiului scade sub o ora. Cat despre cei peste 25 de ani, acestia recunosc practic ca nu studiaza nimic – media, in cazul lor, e de un minut pe zi.
Tanara generatie sta in schimb prea mult in fata unui ecran, fie ca e monitor sau televizor. Potrivit aceleiasi cercetari, copiii de 10-14 ani utilizeaza zilnic calculatorul pentru petrecerea timpului liber, in medie, 40 de minute, iar tinerii intre 15-24 ani o ora. Stam totusi ceva mai bine decat americanii, ai caror copii si adolescenti petrec in medie 4 ore si jumatate pe zi la televizor si o ora si 20 de minute la calculator.
De altfel, exemplul il dau aici adultii, care isi folosesc timpul liber mai ales ca sa se uite la TV. In week-end, aproape jumatate din timpul liber al fiecarui roman e petrecut in fata micului ecran, adica in medie aproape 3 ore, chiar mai mult in cazul varstnicilor. Si asta desi romanii se plang tot timpul ca n-au nimic de vazut la televizor.
Sursa: Pro TV
Etichete: INS, discriminare, statistici, televizoare, timp liber, cercetare, gen,
Dată publicare:
01-01-2014 13:19