Femeile din Romania castiga cu 13% mai putin decat barbatii. Discriminarea salariala din Europa
In Uniunea Europeana, femeile castiga in continuare, in medie, cu 16,4% mai putin decat barbatii, conform unor date statistice noi publicate de Comisia Europeana cu ocazia Zilei Europene a Egalitatii Salariale.
Comisia Europeana doreste sa sensibilizeze cu privire la aceste diferente de salarizare existente in UE. In acest an, Ziua Egalitatii Salariale ii vizeaza, in special, pe angajatori, si prefateaza Ziua Internationala a Femeii, sarbatorita la 8 martie.
„Ziua Europeana a Egalitatii Salariale ne readuce in atentie numarul de zile si de ore in care femeile au lucrat «gratuit», din 1 ianuarie. Principiul remunerarii egale pentru munca egala este inscris in tratate inca din 1957. A venit momentul ca acesta sa fie pus in aplicare pretutindeni”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie si vicepresedinte al Comisiei.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Din datele cele mai recente rezulta ca, pe teritoriul Uniunii Europene, diferentele de salarizare intre femei si barbati au fost, in medie, de 16,4% in 2010. Aceste date confirma o usoara tendinta descrescatoare fata de anii anteriori, cand procentul respectiv era de aproximativ 17% sau mai mare.
Acest procent variaza de la aproximativ 2% in Polonia, la peste 27% in Estonia.
Diferentele de salarizare intre femei si barbati – diferenta medie intre remuneratia orara bruta pentru femei si barbati in ansamblul economiei – ramane in continuare la un nivel ridicat, inregistrandu-se diferente considerabile intre tari si intre sectoare.
Acestea reflecta necesitatea de a se stabili un echilibru intre viata profesionala si cea privata: multe femei isi iau concediu pentru cresterea copilului si ocupa locuri de munca cu fractiune de norma. In pofida unei tendinte generale usor pozitive, exista state membre, precum Bulgaria, Franta, Letonia, Ungaria, Portugalia si Romania, in care diferentele de salarizare intre femei si barbati continua sa se adanceasca.
Activitatile de sensibilizare au un rol esential in ceea ce priveste informarea angajatorilor, a salariatilor si a partilor interesate cu privire la motivele pentru care persista diferentele salariale intre femei si barbati, precum si cu privire la modul in care acestea pot fi reduse.
Noile instrumente includ: programe de formare pentru intreprinderi si schimburi de bune practici cu privire la acest aspect al egalitatii de sanse, la metodele si instrumentele de reducere a diferentelor salariale intre femei si barbati in cadrul intreprinderilor; un videoclip care evidentiaza inegalitatile salariale existente intre femei si barbati;
► un site web actualizat al campaniei (site-ul web al campaniei), care include o noua sectiune privind importanta rolului contractelor colective de munca intre partenerii sociali in ceea ce priveste reducerea diferentelor salariale intre femei si barbati;
► instrumente de identificare a diferentelor salariale intre femei si barbati la locul de munca; o lista de control pentru integrarea echitatii salariale in contractele colective de munca;
► o serie de evenimente nationale organizate in 17 state membre ale UE, menite sa disemineze informatiile privind inegalitatile salariale.
Datorita legislatiei UE si legislatiei nationale privind egalitatea salariala, s-a inregistrat o scadere a numarului cazurilor de discriminare directa - diferente de salarii intre barbatii si femeile care desfasoara exact aceeasi munca. Totusi, diferentele salariale implica mult mai multe aspecte, care reflecta persistenta inegalitatilor pe piata fortei de munca, in ansamblu.