Cum au sărbătorit localnicii din Iași Ziua Limbii Române. Ambasadorul UE la Chișinău a cântat o melodie rock în română
Deși școala nu a început încă, 130 de persoane s-au așezat în bănci și au participat la „Marea Dictare” din parcul Expoziției, în Iași.
Și-au testat capacitatea de scriere și au marcat astfel Ziua Limbii Române. În același spirit, ambasadorul UE la Chișinău, un leton, a cântat în română o melodie rock.
Participanții la Marea Dictare au avut vârste între opt și 75 de ani. Toți au scris după dictare un text de 3.000 de semne din operele lui Ion Creangă și Marin Preda. Ritmul le-a dat, însă, bătăi de cap unora dintre ei.
Fetiță: „Am rămas puțin în urmă, pentru că a fost cam rapid”.
Femeie: „S-a dictat prea rapid. Am omis câteva cuvinte”.
Femeie: „Ion Creangă puțin mai dificil, așa cum era de așteptat”.
Prof. univ. Constantin Dram, președinte al juriului: „Nu au reușit să se acomodeze la ceea ce înseamnă dictare, exercițiul dictării presupune și o anumită viteză. Sunt lucrări, mai mult de jumătate, care au greșeli puține și foarțe puține”.
Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași: „Dictarea rămâne exercițiul cel mai important de dezvoltare a competențelor de scriere”.
Lucrările au fost corectate de un juriu, format din doi profesori universitari și un scriitor, iar cele mai bune au fost răsplătite cu diplome și cărți. Cadrele didactice recunosc cu tristețe că expresii precum „gen”, „beton”, „marfă” sau „belea”, au ajuns să fie recunoscute în vorbirea curentă, departe de sensul lor real.
Lect. univ. dr. Livia Iacob, UAIC Iași: „Copiii noștri împrumută din limbajul acesta, care nu e deloc recomandabil la vârsta lor, cuvinte al căror sens nu îl cunosc, îl distorsionează și li se pare că asta este o normalitate”.
Prof. univ. Constantin Dram, președinte al juriului: „În limba română își fac loc cu viteză, nu întotdeauna la locul lor, cuvinte care vin cele mai multe, probabil, din engleză”.
Între timp, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, un leton, a adus un omagiu de Ziua Limbii Române interpretând versuri ale poetului Grigore Vieru, pe muzică rock.