Ziua Limbii Române, sărbătorită în țară și la Chișinău. De ce evenimente se pot bucura românii

carti
Shutterstock

Ziua Limbii Române este sărbătorită, în fiecare an, la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013. În acest an ziua va fi marcată în ţară, dar şi la Chişinău printr-o serie de manifestări culturale.

Ziua Limbii Române a fost stabilită la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele "Limba Noastră", pentru a transmite, astfel, mesajul că limba română este o limba vorbită nu numai între graniţele ţării, ci şi dincolo de frontiere.

La data de 31 august 1989, Parlamentul de la Chişinău a votat legea care prevedea revenirea în Republica Moldova la limba română şi la grafia latină, potrivit Agerpres.

Evenimente

Bucureştenii sunt invitaţi să participe joi la o Sesiune de lectură publică, în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză", începând cu ora 18.00.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I", Open Art, Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România şi AgenţiadeCarte.ro.

Citește și
Explozie
S-a dezlănțuit iadul lângă București. Exploziile catastrofale de la stația GPL au fost filmate
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

Sesiunea de lectură publică este susţinută de Ioana Crăciunescu, Gabriela Toma şi Dan Mircea Cipariu, scriitori şi poeţi care au publicat în ultimii trei ani volume foarte valoroase, premiate atât în România, cât şi în afara ţării.

Totodată, Palatul Cotroceni va fi iluminat în această seară în culorile drapelului naţional.

Facultatea de Ştiinţe şi Litere „Petru Maior" din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade" din Târgu Mureş sărbătoreşte Ziua Limbii Române printr-un eveniment dedicat tuturor celor care iubesc şi preţuiesc limba română, lansând o provocare de scriere după dictare.

„Invităm toţi iubitorii limbii române să ni se alăture la acest eveniment care celebrează frumuseţea eternă a scrierii corecte în limba care ne dă identitatea. Actori ai Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Compania 'Liviu Rebreanu', vor citi texte din scrierile autorilor români clasici şi contemporani, iar participanţii vor scrie după dictare aceste pasaje. Haideţi să ne întoarcem în banca de şcoală şi să (re)devenim elevii care ştiu să scrie corect în limba română. Doar aşa arătăm că o preţuim", au arătat organizatorii.

Evenimentul este programat joi, între orele 10.00 şi 18.00, la Centrul UNiX din Târgu Mureş şi se intitulează „Să-ţi fie atât de drag cuvântul... Prin labirintul ortografiei. Scriere după dictare".

„Participanţii vor fi ei înşişi profesori evaluatori, confruntând propriul text scris cu pagina cărţii din care a fost extras citatul. Participarea este liberă şi nu este condiţionată de înscriere, dar persoanele înscrise vor primi diplomă de participare în format digital", a precizat UMFST Târgu Mureş.

De asemenea, o expoziţie de carte veche va fi vernisată la Memorialul Ipoteşti - Centrul de Studii ''Mihai Eminescu'', cu prilejul Zilei Limbii Române.

Expoziţia, care va avea loc în Sala Portaluri a Muzeului "Mihai Eminescu", va cuprinde volume de carte veche din patrimoniul literar românesc, aflate în colecţiile Bibliotecii Naţionale de Poezie şi care sunt reprezentative pentru perioada de consolidare a limbii literare române în secolul al XIX-lea.

Printre cărţi se vor afla cele semnate de Aron Pumnul cu "Lepturariu rumînesc", Mihail Kogălniceanu cu "Cronicele României sau Letopiseţele Moldaviei şi Valahiei", Eudoxiu Hurmuzachi cu "Fragmente din istoria românilor", Ion Heliade-Rădulescu cu "Currierul de ambe-sexe", Iosif Vulcan cu "Lira mea", Vasile Alecsandri cu "Fontana Blandusiei", Ion Ghica cu "Scrieri", Iacob Negruzzi cu "Copii de pe natură", Dimitrie Bolintineanu cu "Poesii", precum şi Almanahul Societăţii Academice Literare "România Jună" sau Mihai Eminescu "Poesii" (ediţiile Titu Maiorescu 1883-1913).

Vizitatorii Memorialului Ipoteşti vor avea ocazia să recite poezii dedicate limbii române.

Reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate organizează și ele o serie de evenimente dedicate limbii române, precum conferinţe, cursuri tematice de limbă, cultură, tradiţie şi civilizaţie românească, prezentări de carte, concerte şi expoziţii.

Spectacol la Chișinău

Ambasadorul UE la Chişinău, Jānis Mažeiks, a adus un omagiu limbii române interpretând o melodie rock pe versuri de Grigore Vieru.

Mažeiks a fost inspirat de melodia „Dzimtā Valoda”, compusă în anii '90 a formaţiei letone Līvi, ale cărei versuri sunt de fapt traducerea poeziei „În limba ta” de Vieru.


Ambasadorul Jānis Mažeiks a avut ideea să o readapteze - a folosit poezia originală, dar aceeaşi melodie, extrem de populară în ţara sa de origine şi care este considerată unul dintre simbolurile renaşterii naţionale în Letonia. Angry Band l-a ajutat pe ambasador, iar formaţia Līvi şi Călin Vieru, deţinătorii drepturilor asupra melodiei şi asupra versurilor, respectiv, au fost încântaţi de proiect.

Limba română, sărbătorită ca limbă de stat pe ambele maluri ale Prutului

„Azi sărbătorim Ziua Limbii Române şi cred că este un moment foarte important. Anul acesta este pentru prima dată când limba română este sărbătorită ca limbă de stat pe ambele maluri ale Prutului", a afirmat premierul, Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile, în care afirmă că limba română este un „tezaur care ne uneşte şi ne defineşte ca naţiune".

„Astăzi sărbătorim atât simbolistica profundă a limbii române, cât şi puterea sa de a aduce oameni şi destine împreună. Prin intermediul limbii, creăm punţi între generaţii, regiuni şi comunităţi, depăşind barierele geografice, ca parte a unei tradiţii culturale milenare remarcabile. Am moştenit limba maternă ca pe un dar nepreţuit de la înaintaşii noştri. Aceasta păstrează în expresii înţelepciunea generaţiilor anterioare, conturează povestea neamului nostru şi ne oferă mijloacele de a ne exprima gândurile şi sentimentele", spune şeful statului în mesaj.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai adăugat că, în prezent, „responsabilitatea de a păstra şi de a îmbogăţi limba ne aparţine".

„Trebuie să apreciem diversitatea şi creativitatea limbii noastre, dar şi să conştientizăm importanţa de a o menţine nealterată şi respectată. Să o folosim, aşadar, cu grijă şi atenţie, pentru ca urmaşii noştri să se bucure de aceeaşi comoară pe care o preţuim noi astăzi", mai afirmă el.

În câte școli se predă limba română

Preşedintele Iohannis arată că, în Diaspora, limba română se predă în fiecare an în 550 de şcoli, de către peste 120 de profesori de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească.

El subliniază că şi cetăţenii străini preţuiesc limba noastră şi doresc să o înveţe, arătând că există deja 57 de lectorate de limba română în universităţi din întreaga lume, iar în această toamnă va fi inaugurat cel de-al 58-lea lectorat în Republica Chile.

„Să ne manifestăm în fiecare zi dragostea şi respectul pentru limba noastră, să o studiem temeinic, să o cultivăm şi să împărtăşim bogăţia sa culturală cu ceilalţi. 'Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă', spunea atât de inspirat Emil Cioran. Prin urmare, România va dăinui peste tot unde se vorbeşte româneşte. La mulţi ani Limbii Române!", conchide şeful statului.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Un
Un "călător în timp" care susține că vine din anul 2671 spune ce evenimente majore vor avea loc în octombrie 2023

Un bărbat care susține că este „călător în timp” și că vine din viitorul îndepărtat a făcut câteva dezvăluiri despre ceea ce ar urma pe Pământ în acest an, scrie Mirror.

S-a dezlănțuit iadul lângă București. Exploziile catastrofale de la stația GPL au fost filmate
S-a dezlănțuit iadul lângă București. Exploziile catastrofale de la stația GPL au fost filmate

Evenimente dramatice au avut loc sâmbătă seară la Crevedia, lângă București, acolo unde s-a dezlănțuit iadul.

Clipe de panică la o petrecere de majorat din Băile Herculane. Tavanul sălii de evenimente s-a prăbușit peste oameni
Clipe de panică la o petrecere de majorat din Băile Herculane. Tavanul sălii de evenimente s-a prăbușit peste oameni

Au fost momente de panică la un restaurant din Băile Herculane, acolo unde avea loc o petrecere de majorat.  

(P) Cele mai cerute instalații și activări Cyber Event în vara lui 2023
(P) Cele mai cerute instalații și activări Cyber Event în vara lui 2023

Într-o vară plină de evenimente și festivaluri, organizatorii din România au pus accentul pe inovație și tehnologie, integrând instalații digitale în activările de brand.

(P) Hoteluri Alba Iulia: O Destinație Perfectă pentru Călătorii și Evenimente
(P) Hoteluri Alba Iulia: O Destinație Perfectă pentru Călătorii și Evenimente

În inima Transilvaniei, înconjurată de istorie și cultură, se află Alba Iulia, un oraș care îmbină perfect tradiția cu modernitatea.

 

Recomandări
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, a precizat că NATO a trecut peste Linia Roșie, relatează portfolio.hu.

Viktor Orban și-a găsit ”nașul”. Noul venit în politica din Ungaria care crește rapid în sondaje
Viktor Orban și-a găsit ”nașul”. Noul venit în politica din Ungaria care crește rapid în sondaje

Peter Magyar îşi făcea selfie-uri cu susţinătorii săi în faţa unei pieţe aglomerate din Budapesta, într-o sâmbătă dimineaţa, luna trecută, când le-a cerut să-i acorde un minut.

Parlamentar bătut crunt din cauza unui proiect de lege. ”Rusia este ceea ce vedeți acum pe corpul meu” VIDEO
Parlamentar bătut crunt din cauza unui proiect de lege. ”Rusia este ceea ce vedeți acum pe corpul meu” VIDEO

Un parlamentar georgian, Levan Habeişvili, care a fost bătut în timp ce participa la o manifestaţie pro-UE, şi-a arătat rănile, ”urmele Rusiei”, în Parlament, relatează AFP.