Avertismentul specialiștilor de Ziua Limbii Române. Cum arată o conversaţie între adolescenţi

×
Codul embed a fost copiat

Dacă vrem ca Româna să nu fie uitată, trebuie să îi dăm "share" şi să folosim cât mai multe cuvinte din ea, ne atrag atenţia specialiştii astăzi, când sărbătorim Ziua Limbii Române.

Grăbiţi să comunicăm cât mai mult, folosim numeroase prescurtări, cifre şi expresii împrumutate. Grav este că acest mod de exprimare se regăseşte şi în lucrările de la examenele naţionale şi va duce în timp la sărăcirea limbii.

''#sunnyday, #relax, #bucuresti, sal! cf? bn, ma plimb pe strada' yey #happy. k pa. k il folosesti cand ești nervos'' - Aşa sună în viaţă de zi cu zi o conversaţie între adolescenţi. În aproape fiecare frază se strecoară câte un cuvânt împrumutat dintr-o altă limba. Explicaţia?

''Au apărut tot felul de neologisme - gen, e cool, e mişto. Sau 2nte - tonight şi 10x thx, 143 i love you, 121 one to one, 9 parents are whatching. Dacă eşti pe telefonul cuiva şi îţi trimite 9 înseamnă că părintele e pe telefonul tău şi să nu-ţi mai trimită mesaje'', explică o tânăr ”limbajul”.

Adolescenţii folosesc şi prescurtările, din dorinţa de a simplifica scrierea cât mai mult.

Citește și
manual de educatie fizica
Manualele de sport pentru clasa a V-a au fost tipărite. Cum arată cartea
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Facebook-ul este plin de expresii şi prescurtări.

''# tb, când vrem să ne amintim ceva, punem o poză veche cu #tb, brb, când intervine ceva şi revenim, dnd, do not disturb, când avem o problema şi nu vrem să primim mesaje. Le folosesc, da, îmi e mai uşor să scriu 3 litere decât 3 cuvinte”, ne spune un tânăr.

Astfel de expresii şi prescurtări au început să apară în ultimii ani şi în lucrările examenelor la Evaluarea Naţională sau Bacalaureat.

Profesor Limba şi literatura română: ''Pronumele personal ''eu'' tot mai frecvent scris ''io'' sau expresii: e kalumea ”sh” în loc de ”ș”, k în loc de ”ca”.”

Astăzi, de ziua Limbii Române, membrii Academiei ne atrag atenţia că limba noastră se poate pierde dacă nu avem grijă să o vorbim corect.

În prezent, Româna se află pe locul 40 în clasamentul celor 6.900 de limbi recunoscute la nivel mondial, însă poate coborî în următorii ani.

Vicepreşedinte Academiei Române: ''Într-o anumită măsură e un fenomen firesc, dar nu avem voie să sărăcim Limba Română. Vom avea o gândire săracă, ne vom exprima în puţine cuvinte, vom dispărea. După părerea mea, limbajul a devenit sărac din cauza că, să spunem, avem mai puţină cultură, citim mai puţin, mergem puţin la spectacole, sărăcim cultural. Zilnic vedem expresii greşite inclusiv gramatical şi au intrat în limbajul obişnuit.”

Mircea Martin, critic literar: ''Nu-mi explic altfel decât prin viteza cu care vorbim nevoia de a vorbi pe scurt. Această soluţie ne este fatală, pentru că dintr-o dată ea e redusă la nişte sintagme, la nişte silabe care vor să spună mult, care spun mult în anumite contexte, dar care rămân ca atare şi în momentul în care se schimbă contextul, aceste prescurtări nu mai spun nimic, sau spun cu totul altceva. În timp va duce la o sărăcire a limbilor.”

La confuzie, dar şi la uitare poate duce această tendinţă de a prescurta şi schimba cu orice preţ cuvintele din Limba Română.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Profesorii, revoltați de propunerile lui Mihai Tudose și Liviu Pop:
Profesorii, revoltați de propunerile lui Mihai Tudose și Liviu Pop: "Un dezastru, o întoarcere la dictatură"

"Un dezastru pentru învăţământul românesc şi o întoarcere la dictatură, când statul, controla tot ce învăţau copiii în şcoli"

Manualele de sport pentru clasa a V-a au fost tipărite. Cum arată cartea
Manualele de sport pentru clasa a V-a au fost tipărite. Cum arată cartea

Manualul de Educaţie Fizică promis de ministrul Liviu Pop este gata, atât în format digital, cât şi pe hârtie.

Ce înseamnă, de fapt, creșterea de 25% a salariilor bugetarilor, de la 1 ianuarie 2018
Ce înseamnă, de fapt, creșterea de 25% a salariilor bugetarilor, de la 1 ianuarie 2018

Peste 1,2 milioane de bugetari au primit luni o veste rea: salariile brute cresc de la 1 ianuarie cu 25%, însă angajaţii vor lua doar câţiva lei în plus.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.