Cum a ajuns Romania sa piarda fonduri europene din cauza incompetentei si legislatiei
Romania ramane corijenta la fondurile europene, din cauza incompetentei unor functionari, dar si a legislatiei. Si asta pentru ca, in multe cazuri, dupa ce primim banii ajungem sa achitam penalizari, pentru ca nu respectam termenele.
Legea ii permite oricui sa conteste licitatiile si sa intarzie in felul acesta lucrarile. Din aceasta cauza, mai multe primarii din Bihor au platit si jumatate din bugetul anual, bani pe care i-ar fi putut folosi pentru alte investitii.
Primaria din comuna bihoreana Cherechiu s-a chinuit doi ani sa acceseze aproape 2,5 milioane de euro din fondurile comunitare. Banii urmau sa fie folositi pentru constructia unei scoli, a unui camin cultural si asfaltarea unor drumuri. Dupa ce proiectul a fost aprobat, primaria avea la dispozitie 12 luni ca sa demareze lucrarile. Acest lucru nu s-a intamplat, iar reprezentantii Primariei sustin ca vina nu le apartine.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Penalitatile de aproape 50.000 de euro au fost suportate de localnici. O suma importanta pentru comunitate, din care se puteau face alte lucruri, spun oamenii.
Primaria din Cherechiu nu a fost singura penalizata pentru nerespectarea termenelor. Alte 19 comune care au accesat fonduri europene au fost amendate.
Penalitatile platite acum de Primarii au scazut de la 2 la 0,1 procente din suma contractata de la Uniunea Europeana, daca nu sunt respectate termenele de executie.