Cum a ajuns o tânără din Pitești să-și piardă mașina din cauza unei datorii de 600 lei
Legea care permite executarea silită a românilor cu datorii la întreținere, intrată în vigoare în urmă cu un an, a început să dea roade.
În Pitești, peste 2000 de dosare au ajuns în instanță. De pildă, o femeie va rămâne fără mașină din cauza unei restanțe de aproape 600 de lei.
Și în Iași executorii judecătorești vor lua măsuri în cazul rău-platnicilor.
O femeie de 35 de ani din Piteşti se afla pe lista datornicilor cu aproape 600 de lei. Pentru că nu a achitat această sumă, compania de termoficare din oraş a mers în instanţă. Dar, cum în cazul ei nu a fost identificat niciun cont bancar, magistraţii au decis să îi pună sechestru pe maşina personală.
Florin Popa, purtător de cuvânt IPJ Argeş: "În momentul în care maşina va fi identificată în trafic, poliţiştii vor proceda la reţinerea certificatului de înmatriculare şi cărţii de identitate a autovehiculului şi vor contacta biroul de executor judecătoresc care a impus măsura."
Vecinii cunosc situaţia femeii, dar susţin că nu mai locuieşte în acel bloc de câteva luni.
Tereza Mirțoiu, fost administrator: "La întreţinere şi le plătea, aici, la noi ! "
Reporter: "Dar ce a avut cu cei de la termoficare?"
Tereza Mirtoiu, fost administrator: "La termoficare a considerat că nu, de ce să plătească atâta timp cât are centrală."
Viorel Deonise, şef serviciu recuperări creanţe Termo Calor Piteşti: "Avem în derulare 2150 de dosare de executare, care însumează o sumă de 2.450.000 de lei."
Reprezentanţii societăţii de termoficare spun că mulţi dintre oamenii care s-au trezit cu conturile blocate au început să îşi achite restantele. Astfel, în doar câteva luni, a fost recuperată mai bine de jumătate din sumă.
Există însă şi situaţii în care nu s-au luat măsuri. De pildă, o familie a acumulat aproape 150.000 de lei datorii. Şi, deocamdată, nu a fost trasă la răspundere.
Reporter: "Adică ei de 28 de ani n-au plătit niciodată?
Vecini: "Nu plătea, asta, tac-su, socru-sau, a zis că e casa noastră, noi nu plătim, zicea că sunt la ţară, cine ştie pe unde, pe undeva pe la capul satului."
Noul administrator al blocului cu pricina îl acuză pe predecesorul său de delapidare.
Mihaela Popescu, administrator asociaţie de proprietari: "Suntem şi de data asta în imposibilitate de a-l acţiona în instanţă pentru că, repet, fostul administrator refuza să ne predea documentele financiar-contabile."
Şi în Iaşi executorii judecătoreşti spun că vor lua măsuri împotriva celor care nu îşi plătesc datoriile.
Cristian Lupu Nicolăiță, executor judecătoresc: "Executarea silită se poate desfăşura la cererea creditorului concomitent sau succesiv prin toate cele trei forme de executare: proprire, executare mobiliară şi executare imobiliară."
Legea care permite executarea silită a oamenilor cu datorii la întreţinere a intrat în vigoane anul trecut în luna iulie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!