Motivul pentru care francezii se tem că tavanul catedralei Notre-Dame s-ar putea prăbuși
Vestul Europei fierbe sub efectul celui de-al doilea val de caniculă din această vară. Miercuri, în doar câteva ore, recordurile de temperatură din Germania, Belgia şi Olanda au fost depăşite.
Iar prognoza nu este deloc bună. Meteorologii se așteaptă ca mercurul din termometre să urce spre 40 de grade Celsius și joi, mai ales în Franța, dar și în țările din sudul-vestul continentului.
Într-un orăşel din vestul Germaniei s-au înregistrat 40,5 grade Celsius - puţin peste vechiul record de căldură din aceasta țară. În Berlin, turiştii şi localnicii au făcut tot ce era posibil ca să se mai răcorească.
Localnic: "M-am răcorit un pic la cap. A fost drăguţ, pentru că e foarte cald afară."
Andreas Friedrich, meteorolog: "În ultimul secol am avut 40 de grade o singură dată în Germania, iar acum trecem prin asta o dată la trei sau patru ani. Schimbările climatice sunt aici şi va trebui să ne descurcăm tot mai des, în viitor, cu această situaţie".
În Olanda, în Eindhoven, mercurul din termometre a urcat până la 39,3 grade Celsius - cu 0,7 grade mai mult comparativ cu vechiul record absolut, stabilit în august 1944.
În Belgia, termometrul a arătat 39,9 grade Celsius, depăşind vârful de temperatură înregistrat în iunie 1947. Pentru prima oară în istorie, întreaga tzară se afla sub cod roşu de caniculă. În aceste condiţii, astăzi şi mâine, cele mai multe dintre serviciile din Bruxelles vor fi închise după ora 13:00.
În Franţa, în aproape toate regiunile este alertă de caniculă, iar în Paris se aşteaptă joi nu mai puţin de 42 de grade Celsius, recordul fiind de 40,4 grade în 1947.
Veştile au stârnit chiar şi îngrijorarea arhitecţilor care se tem că temperaturile ridicate riscă să grăbească prăbuşirea tavanului în formă de boltă al catedralei Notre-Dame. Zidăria s-a uscat prea tare, iar monumentul a fost recent devastat de un incendiu.
Între timp, parizienii se răcoresc cum pot. Sute de oameni au transformat fântâna Trocadero în piscină de ocazie.
Turist: "E prea cald. În Brazilia, unde locuiesc eu, avem plaje. Aici, pentru că nu e nicio plajă, putem profita de această fântână."
Meteorologii se aşteaptă ca joi să fie depăşit recordul de temperatură şi în Paris. Vechiul record - de 40,4 grade Celsius, datează de acum 70 de ani.
Marea Britanie ar putea avea, la rândul său, cea mai fierbinte zi din istorie. Serviciul britanic de meteorologie se aşteaptă ca recordul de căldură pentru luna iulie - de 36,7 grade Celsius - să fie depăşit.
Localnic: "E cald. E destul de cald, la umbră e suportabil, dar dacă stai drept în bătaia soarelui e cald."
Temperaturi extreme se anunţa şi în ţările din sudul Europei. În Italia, cel puţin zece oraşe, inclusiv Roma, sunt astăzi sub cod roşu.
În Spania este cod roşu de caniculă în regiunea Zaragoza, iar în centrul Portugaliei peste o mie de pompieri, ajutaţi de echipaje spaniole, continuă lupta cu incendiile de vegetaţie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!