Culmea economisirii. Sa-ti incalzesti casa cu televizorul!
Se adauga si caldura calculatorului si cea a becurilor folosite. Nu este o gluma, ci o solutie oferita de tehnica moderna in materie de constructii.
Totul se bazeaza pe o izolare aproape perfecta si pe un consum de energie de zece ori mai mic decat intr-o casa obisnuita. Vorbim de asa numita casa pasiva, care a aparut deja si in Romania.
Au aparut deja blocuri de patru etaje, cu cateva birouri si garsoniere. Au fost construite dupa modelul "caselor pasive" si nu sunt prevazute cu centrale termice. Totusi, de unde au energie pentru incalzire?
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
De la aparatura electronica, de la becuri si chiar de la... oameni.
Secretul este ca totul e izolat atat de bine, incat scaparile de caldura sunt aproape inexistente. Peretii sunt captusiti cu polistiren, iar stratul are 40 de centimetri.
Ferestrele sunt formate din trei randuri de sticla. Terasa a fost acoperita si ea cu polistiren gros de 65 centimetri, iar pardoseala are 20 de centimetri din acelasi material.
Unicul sistem de incalzire este asa numita pompa geotermala. La cativa metri adancime, temperatura este de peste 12 grade si pe timp de iarna, iar pompa va transfera in casa aceasta caldura.
"O cladire strasnica", spun vecinii proprietarilor unei asemenea case ce a fost construita in Arges.
Odata incalzita, "casa pasiva" isi pastreaza caldura si zece zile. Singurul dezavantaj este ca o astfel de constructie costa de doua ori mai mult decat una obisnuita.