Cu cat vor creste preturile terenurilor agricole din Romania. Cele din sudul tarii, printre cele mai scumpe

Ultimul update: Miercuri 28 Ianuarie 2015 06:57
Data publicarii: Duminica 25 Ianuarie 2015 19:00
Categorie: Social

Preturile terenurilor agricole din Romania vor creste, treptat, pana la nivelul tarilor dezvoltate, din Uniunea Europeana.

Daca in urma cu 10-15 ani marii latifundiari luau de la noi sute de hectare cu doar cateva mii de euro, acum suma este de ordinul milioanelor.

Cele mai cautate sunt suprafetele cu sol fertil, irigate si neafectate de eroziune. Sudul tarii, Moldova, dar si unele zone din vest isi disputa intaietatea pentru cele mai scumpe.

Judetul Constanta se afla in top atunci cand vine vorba de preturile terenurilor agricole, care pot urca pana la 10.000 de euro pe hectar. Cotatia mare a preturilor in Dobrogea este explicata de apropierea fata de port.

Investitorii vor si terenuri din apropierea Dunarii.

Cristian Boboruta, manager general agentie imobiliara: "Astazi sunt zone unde se ating si 8-9 mii de euro pe hectar, tendinta este in continuare cresecendo, terenurile valoroase, un cernoziom de campie, un sol brun."

Cele mai cautate terenuri, care ating si varfurile de preturi, trebuie sa fie cele de clasa I-a, cu sol extrem de fertil, neafectat de fenomenul de eroziune, cu acces la sursele de apa si aflate aproape de sosea. In ultimii 5 ani preturile acestor parcele au crescut si de 10 ori.

Pentru un teren, aflat la 30 de kilometri de Timisoara, la iesirea din localitatea Recas, chiar la drumul national, proprietarul cere 10 mii de euro pentru un hectar.

Daniel Crainic, agent imobiliar: "Mai mult de jumatate din cerere vine din companii cu sediul in strainatate. Preturile pot urca pana la 5000-5800 de euro pe hectar, in localitatile cu un acces pe teren foarte bun, terenuri care nu sunt foarte divizate."

Si in judetul Bihor au fost cumparate, in ultimele sase luni ale anului trecut, 400 de hectare de terenuri agricole, cu cel putin 20 de procente mai mult decat in 2013, in aceeasi perioada.

Un tanar fermier din Dolj s-a hotarat sa investeasca in pamant in urma cu zece ani. Atunci cumpara hectarul cu 100 de lei. Acum, in zona dorita de el, nu a mai gasit teren sub 4000 de euro hectarul.

Alin Neata, fermier: "Exista fermieri mari care sunt interesati sa faca achizitii pe niste terenuri care sunt deja rezolvate din punct de vedere al cadastrului, al intabularii, care sunt lucrate cat de cat si un pic comasate. Pentru ca fermierii mari nu mai vor sa lucreze suprafete mici care sa le ofere o productie modica vor terenuri cu potential."

Din nefericire, la noi, cele peste sapte milioane de pamant arabil sunt extrem de divizate, si cine vrea sa plateasca un pret bun trebuie sa umble mult dupa suprafete care au acelasi proprietar.

In Uniunea Europeana, in tarile cu pamant putin, Olanda, de exemplu, hectarul costa si 50 de mii de euro. Pentru ca, indiferent de evolutiile din economie, hrana ramane cea mai puternica investitie.

Terenurile agricole ale Bisericii, la control. Parohiile care nu si-au lucrat pamantul risca sa piarda banii din subventii
Terenurile agricole ale Bisericii, la control. Parohiile care nu si-au lucrat pamantul risca sa piarda banii din subventii
VIDEO PROTVPLUS.RO
daria olimpica
Medalii de aur și bronz pentru România la Olimpiada internaţională de Astronomie
Imagini cu șantierul primului spital de oncologie pediatrică din România
Măsura luată de Guvern care ar putea salva turismul balnear din România
Visul unui băiețel lăsat de mamă în grija bunicii: „Să ajung ceva în viaţă, nu să stau cu mătura pe stradă”
Turiștii străini, întâmpinați de mizerie și clădiri șubrede în centrul Capitalei
Românii mănâncă mult și prost. Greșelile făcute în privința alimentației
sange
Angajații mai multor companii din Timișoara, convinși să meargă să doneze sânge
După o vară secetoasă, urmează o toamnă păguboasă pentru agricultori. Efectele negative
Pompierul erou care a salvat o femeie în timpul său liber. A intrat în flăcări fără echipament
Sibiul devine pentru 7 zile capitala filmului documentar. Prețul unui bilet la festival
Teatrul de Operă şi Balet din Constanța, fără balerini. Cum fac față artiștii spectacolelor
Ultimul pelerin la racla Sfintei Parascheva, o fetiță de 6 luni care îi poartă numele