Terenurile agricole ale Bisericii, la control. Parohiile care nu si-au lucrat pamantul risca sa piarda banii din subventii

Ultima actualizare: 06-04-2014 07:01

Peste 2.300 de manastiri si parohii din tara, care detin terenuri agricole, sunt in vizorul inspectorilor APIA. Oamenii bisericii trebuie sa demonstreze ca nu au incasat subventiile de milioane de euro degeaba si ca sunt, intr-adevar, fermieri activi.

Pana la sfarsitul anului, reprezentantii statului trebuie sa intocmeasca o lista neagra a celor care primesc ajutoare banesti, dar isi lasa loturile in paragina. In replica, Patriarhia Romana sustine ca pe toate suprafetele institutiilor de cult se face agricultura.

La Manastirea Turnu, din Prahova, pe o suprafata de 40 de hectare, calugarii muncesc cu spor. An de an cultiva porumb, faneata si capsuni, insa cel mai mult se mandresc cu cele 400 de familii de albine. De curand si-au facut si o firma si vand in tara mierea produsa aici.

Parintele Valentin, startul manastirii Turnu: ''Am avut 12 de tone anul trecut si am reusit sa o vindem pe toata. Tot ce castigam bagam in renovarea manastirii.

Slujitorii bisericii si-au cumparat linie de productie, centrifuga si mijloace de transport.

Pentru astfel de activitati agricole, biserica a primit anul trecut subventii in valoare de 5 milioane de euro. Ca sa ramana in carti, toate cele 2.315 de institutii de cult din Romania, care detin sau administreaza peste 23 de mii de hectare de teren agricol, vor fi verificate. Controalele vor fi facute de reprezentantii Agentiei de plati in agricultura.

Gheorghe Benu, director general APIA: Acolo unde exista proprietar de teren numai biserica si nu are cine munci, probabil ii vor sprijini, ii vor sfatui ori sa dea pamantul in arenda, ori sa faca contracte de presatari de servicii cu firme de specialitate, care sa ii ajute sa lucreze terenul respectiv.

Altfel, subventia pica. In replica, reprezentantii Patriarhiei Romane spun nu exista suprafete nelucrate.

Constantin Stoica, purtator de cuvant Patriarhia Romana: "Unitatile bisericesti care detin suprafete de teren arabil mai mari si au capacitatea de a le lucra in regie proprie justifica subventiile primite de la Stat conform legislatiei in vigoare. In cazul acestora, recolta obtinuta este folosita pentru intretinerea unitatii bisericesti, consumul propriu, precum si pentru aprovizionarea institutiilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Romane."

Controalele nu vizeaza doar lacasurile de cult. Ministerul Agriculturii pregateste o lista neagra cu fermierii inactivi si institutiile care detin terenuri necultivate pentru care pana acum au primit subventii. Dupa controale, acestia nu vor mai beneficia de platile pe suprafata, spun oficialii.

In aceeasi categorie cu bisericile intra si consiliile locale, aeroporturile, cei care au afaceri imobiliare sau detinatorii de terenuri de golf.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO