Crescătorii de porci din satele din Mureș își negociază marfa direct din gospodărie

×
Codul embed a fost copiat

Miercuri este Ignatul, iar crescătorii de porci din satele din Mureș își negociază marfa din gospodărie. Clienții preferă grăsunii crescuți în curţi și hrăniți cu cerealele localnicilor, îi verifică, îi cântăresc și, dacă sunt mulțumiți, pleacă cu ei.

Chiar dacă în unele locuri prețul a crescut semnificativ față de anul trecut, oamenii nu renunță la ritualul tăierii porcului de Ignat, cu gândul la carnea fragedă și gustoasă.

Zona de câmpie din judeţul Mureş este luată la pas de românii care preferă să îşi cumpere porcul de Crăciun din curţile localnicilor şi nu de la supermarket. Aproape că nu există curte unde oamenii să nu vândă animale. Şi, cum miercuri e Ignatul, fermierii abia dacă mai au câte un exemplar de vânzare. Marele alb e preferat de clienţii veniţi din toate colţurile ţării.

Vânzările au fost bune și în acest an, deşi preţurile sunt mari, spun clienţii. Dar, pentru ca tradiţia se respectă, mai toţi îşi doresc să pună pe masă preparate tradiţionale.

Anul acesta preţul la carnea de porc în viu aproape că s-a dublat faţă de anul trecut.

Citește și
Carne de porc
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Ioan Bota, gospodar: "Faţă de anul trecut e diferenţa mare, anul trecut a fost 4 lei, 5 lei, s-au ridicat preţurile, şi ăştia mici sunt foarte scumpi faţă de anul trecut".

Cei care au avut noroc s-au ales cu grăsuni de 140 de kg pentru care au plătit peste 1.000 de lei.

În satele romaneşti ritualul tăierii porcului este respectat în fiecare an. Tradiţia spune că, în ziua de Sfântul Ignat, carnea este mai fragedă şi mai gustoasă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Suspendare-record în fotbalul românesc: 24 de meciuri! Anunțul FRF
NEWS ALERT Suspendare-record în fotbalul românesc: 24 de meciuri! Anunțul FRF
Citește și...
„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească
„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească

Dispăruţi o perioadă din fermele noastre, porcii din rasele românești „mangaliţa" şi „bazna" câştigă, de la an la an, tot mai mulţi adepţi.

Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Chiar dacă abia am intrat în post, crescătorii de porci ştiu cel mai bine că se apropie şi zilele în care îi vom căuta şi le vom cere sfaturile. În România, de pildă, sunt patru mari grupe de rase porcine.

Recomandări
Riposta Iranului. Teheranul a lansat zeci de rachete asupra Israelului. Explozii în Tel Aviv și Ierusalim
Riposta Iranului. Teheranul a lansat zeci de rachete asupra Israelului. Explozii în Tel Aviv și Ierusalim

Israel a lansat noi atacuri asupra Iranului vineri seara, după ce a lansat cel mai amplu atac din istorie asupra vechiului său dușman, distrugând uriașul complex nuclear subteran al Teheranului și eliminând întreaga conducere militară de top.

Ilie Bolojan, despre criza bugetară: Nu există soluții magice. Cei care le promit sunt niște falși profeți
Ilie Bolojan, despre criza bugetară: Nu există soluții magice. Cei care le promit sunt niște falși profeți

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, prezintă, vineri, date despre situaţia ecomomică a României şi negocierile din ultima săptămână.

Singura șansă de salvare a Salinei Praid ar fi umplerea ei cu pietriș, spun experții. „Să fie betonate căile de acces”
Singura șansă de salvare a Salinei Praid ar fi umplerea ei cu pietriș, spun experții. „Să fie betonate căile de acces”

Mina veche de la Praid este compromisă, iar singura șansă de salvare ar fi umplerea ei cu pietriș. Soluția aparține experților Asociației Europene a Producătorilor de Sare.