Crescătorii de porci din satele din Mureș își negociază marfa direct din gospodărie

×
Codul embed a fost copiat

Miercuri este Ignatul, iar crescătorii de porci din satele din Mureș își negociază marfa din gospodărie. Clienții preferă grăsunii crescuți în curţi și hrăniți cu cerealele localnicilor, îi verifică, îi cântăresc și, dacă sunt mulțumiți, pleacă cu ei.

Chiar dacă în unele locuri prețul a crescut semnificativ față de anul trecut, oamenii nu renunță la ritualul tăierii porcului de Ignat, cu gândul la carnea fragedă și gustoasă.

Zona de câmpie din judeţul Mureş este luată la pas de românii care preferă să îşi cumpere porcul de Crăciun din curţile localnicilor şi nu de la supermarket. Aproape că nu există curte unde oamenii să nu vândă animale. Şi, cum miercuri e Ignatul, fermierii abia dacă mai au câte un exemplar de vânzare. Marele alb e preferat de clienţii veniţi din toate colţurile ţării.

Vânzările au fost bune și în acest an, deşi preţurile sunt mari, spun clienţii. Dar, pentru ca tradiţia se respectă, mai toţi îşi doresc să pună pe masă preparate tradiţionale.

Anul acesta preţul la carnea de porc în viu aproape că s-a dublat faţă de anul trecut.

Citește și
Carne de porc
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Ioan Bota, gospodar: "Faţă de anul trecut e diferenţa mare, anul trecut a fost 4 lei, 5 lei, s-au ridicat preţurile, şi ăştia mici sunt foarte scumpi faţă de anul trecut".

Cei care au avut noroc s-au ales cu grăsuni de 140 de kg pentru care au plătit peste 1.000 de lei.

În satele romaneşti ritualul tăierii porcului este respectat în fiecare an. Tradiţia spune că, în ziua de Sfântul Ignat, carnea este mai fragedă şi mai gustoasă.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească
„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească

Dispăruţi o perioadă din fermele noastre, porcii din rasele românești „mangaliţa" şi „bazna" câştigă, de la an la an, tot mai mulţi adepţi.

Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Chiar dacă abia am intrat în post, crescătorii de porci ştiu cel mai bine că se apropie şi zilele în care îi vom căuta şi le vom cere sfaturile. În România, de pildă, sunt patru mari grupe de rase porcine.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.