Crescătorii de porci din satele din Mureș își negociază marfa direct din gospodărie
Miercuri este Ignatul, iar crescătorii de porci din satele din Mureș își negociază marfa din gospodărie. Clienții preferă grăsunii crescuți în curţi și hrăniți cu cerealele localnicilor, îi verifică, îi cântăresc și, dacă sunt mulțumiți, pleacă cu ei.
Chiar dacă în unele locuri prețul a crescut semnificativ față de anul trecut, oamenii nu renunță la ritualul tăierii porcului de Ignat, cu gândul la carnea fragedă și gustoasă.
Zona de câmpie din judeţul Mureş este luată la pas de românii care preferă să îşi cumpere porcul de Crăciun din curţile localnicilor şi nu de la supermarket. Aproape că nu există curte unde oamenii să nu vândă animale. Şi, cum miercuri e Ignatul, fermierii abia dacă mai au câte un exemplar de vânzare. Marele alb e preferat de clienţii veniţi din toate colţurile ţării.
Vânzările au fost bune și în acest an, deşi preţurile sunt mari, spun clienţii. Dar, pentru ca tradiţia se respectă, mai toţi îşi doresc să pună pe masă preparate tradiţionale.
Anul acesta preţul la carnea de porc în viu aproape că s-a dublat faţă de anul trecut.
Ioan Bota, gospodar: "Faţă de anul trecut e diferenţa mare, anul trecut a fost 4 lei, 5 lei, s-au ridicat preţurile, şi ăştia mici sunt foarte scumpi faţă de anul trecut".
Cei care au avut noroc s-au ales cu grăsuni de 140 de kg pentru care au plătit peste 1.000 de lei.
În satele romaneşti ritualul tăierii porcului este respectat în fiecare an. Tradiţia spune că, în ziua de Sfântul Ignat, carnea este mai fragedă şi mai gustoasă.