Crescătorii de porci din satele din Mureș își negociază marfa direct din gospodărie

×
Codul embed a fost copiat

Miercuri este Ignatul, iar crescătorii de porci din satele din Mureș își negociază marfa din gospodărie. Clienții preferă grăsunii crescuți în curţi și hrăniți cu cerealele localnicilor, îi verifică, îi cântăresc și, dacă sunt mulțumiți, pleacă cu ei.

Chiar dacă în unele locuri prețul a crescut semnificativ față de anul trecut, oamenii nu renunță la ritualul tăierii porcului de Ignat, cu gândul la carnea fragedă și gustoasă.

Zona de câmpie din judeţul Mureş este luată la pas de românii care preferă să îşi cumpere porcul de Crăciun din curţile localnicilor şi nu de la supermarket. Aproape că nu există curte unde oamenii să nu vândă animale. Şi, cum miercuri e Ignatul, fermierii abia dacă mai au câte un exemplar de vânzare. Marele alb e preferat de clienţii veniţi din toate colţurile ţării.

Vânzările au fost bune și în acest an, deşi preţurile sunt mari, spun clienţii. Dar, pentru ca tradiţia se respectă, mai toţi îşi doresc să pună pe masă preparate tradiţionale.

Anul acesta preţul la carnea de porc în viu aproape că s-a dublat faţă de anul trecut.

Citește și
Carne de porc
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Ioan Bota, gospodar: "Faţă de anul trecut e diferenţa mare, anul trecut a fost 4 lei, 5 lei, s-au ridicat preţurile, şi ăştia mici sunt foarte scumpi faţă de anul trecut".

Cei care au avut noroc s-au ales cu grăsuni de 140 de kg pentru care au plătit peste 1.000 de lei.

În satele romaneşti ritualul tăierii porcului este respectat în fiecare an. Tradiţia spune că, în ziua de Sfântul Ignat, carnea este mai fragedă şi mai gustoasă.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească
„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească

Dispăruţi o perioadă din fermele noastre, porcii din rasele românești „mangaliţa" şi „bazna" câştigă, de la an la an, tot mai mulţi adepţi.

Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Chiar dacă abia am intrat în post, crescătorii de porci ştiu cel mai bine că se apropie şi zilele în care îi vom căuta şi le vom cere sfaturile. În România, de pildă, sunt patru mari grupe de rase porcine.

Recomandări
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați

Viscolul începe să pună mari probleme în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 de kilometri pe oră au rupt copaci și stâlpi de curent electric.

Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său
Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său

Un agent de serviciu al Școlii de Poliție din Câmpina, cu o vechime de peste 20 de ani în sistem, a fost arestat preventiv, după ce un elev a reclamat că l-ar fi agresat sexual.

Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați
Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați

Situație îngrijorătoare în spitalele de boli infecțoase din țară care au rămas fără locuri libere din cauza numărului mare de pacienți cu gripă.