Cuvantul la care ar trebui sa renunte parintii romani. Cum vede Maria Apostol libertatea copilariei

×
Codul embed a fost copiat

Daca stim cum sa ne folosim de ea, creativitatea ne poate deschide ochii si calea catre noi orizonturi. 

Maria Apostol, Marketing & Corporate Affairs Director la PRO TV, ne indeamna sa luam exemplul tarilor din Occident si sa investim in competitia ideilor, pentru un viitor mai frumos.

Pentru Maria Apostol, ascensiunea profesionala a fost posibila si datorita increderii in sine, pe care a dobandit-o in copilarie. Head-ul departamentului de Marketing si PR isi aminteste de perioada adolescentei, cand, pentru a se descurca in anumite situatii a fost nevoita sa dea dovada de creativitate.

"Din fericire, istoria mea personala a fost despre o foarte mare libertate. Au existat momente cand a trebuit sa fiu foarte creativa, pentru a-mi rezolva de una singura niste probleme, eu alegand sa fiu libera si independenta, sa nu depind de parintii mei cand eram in facultate. Si atunci am fost sa fiu foarte creativa".

Creativitatea, un instrument util in orice domeniu

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Maria Apostol isi aminteste de felul in care abilitatile personale au indrumat-o spre cariera de astazi, dar recunoaste ca aceasta nu este singurul domeniu fertil in care samanta creativitatii isi poate arata roadele.

"Mi-am dat seama de foarte devreme spre ce vreau sa ma indrept. Recunosc ca si in matematica exista o anumita creativitate, dar eu nu am reusit sa ma exprim creativ in aceasta directie. Am descoperit in schimb ca pot sa fiu creativa folosind cuvinte, imagini. Am inceput sa fac scoala de jurnalism cand nu era neaparat o moda in Romania si am fost obligata sa fiu foarte creativa in a le explica parintilor mei de ce aleg aceasta cale. Nu eram un copil care sa faca ceea ce faceau copiii prietenilor parintilor mei, asa ca parintii mei erau obisnuiti, doar ca nu prea intelegeau la ce foloseste meseria de comunicator in Romania si a fost un efort interesant ca la 18 ani sa le explic asta."

Unde gasim idei creative?

"Creativitatea este Alfa si Omega, e prezenta oriunde si oricand", este de parere Maria Apostol. “Intr-un muzeu, totul este creativitate. De la cladire, pana la obiectele de arta sau felul in care cade lumina pe ele. Daca ne-am imagina cand iesim pe strada ca totul e de fapt un muzeu si o investitie in creativitate, cred ca ar fi mai usor sa intelegem cat de valoros este de fapt acest cuvant, care nu e doar o forma fara fond.”

Cum antrenam creativitatea?

"Parintii trebuie sa renunte la educatia care incepe cu . Ei trebuie sa gaseasca solutii creative pentru a-i ajuta pe copii sa se exprime. Ar trebui sa inteleaga ca sa fii creativ e un fapt in sine, care e foarte greu cenzurabil si la persoane adulte, iar la copii e cu atat mai greu", spune Maria Apostol.

Facand o paralela intre metoda romaneasca si cea occidentala, dar si in felul in care stateau lucrurile inainte si ce se intampla acum, aceasta descopera diferente esentiale:

"Experienta mea de viata, in primii ani de scoala, legata de creativitate si libera exprimare a fost ingradita de obiceiul ridicarii mainii si de faptul ca puteai sa vorbesti doar daca un adult - educator, profesor, invatator, iti acorda permisiunea sa o faci. Acest sistem de educatie este gresit si ofilit. In culturile occidentale, copiii sunt sunt incurajati de mici sa se exprime chiar din clasele primare, ceea ce in Romania nu stiu sa se intample, decat in scolile private."

Lectia creativitatii: Marea competitie este cea a ideilor

Activand in sfera comunicarii, Maria arata chiar inspre retelele sociale de astazi, ca un exemplu al evolutiei creative si a modului in care un lucru despre care nu constientizam ca am avea nevoie a devenit astazi un fenomen social de masa.

"Acum zece ani ne imaginam foarte bine viata fara retele sociale si cu albumul de fotografii tiparite. Datorita faptului ca un grup de tineri a fost creativ, viata noastra este acum diferita. Marea competitie este cea a ideilor, nu a bunurilor materiale. Lucrurile cu adevarat valoroase se bazeaza pe niste idei creative geniale."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
De la Einstein, la Mircea Eliade. Ce au avut in comun adevaratele genii ale omenirii
De la Einstein, la Mircea Eliade. Ce au avut in comun adevaratele genii ale omenirii

Multe dintre geniile ultimelor secole s-au confruntat cu probleme in copilarie si putini dintre ei au fost cu adevarat intelesi la acea varsta. Peste ani insa, creativitatea lor avea sa ii transforme in cei mai importanti oameni din istorie.

Capcana in care care cad multi parinti: ingradirea creativitatii. Experiment la o gradinita
Capcana in care care cad multi parinti: ingradirea creativitatii. Experiment la o gradinita

Ingradirea creativitatii este o capcana in care care cad multi parinti. Prin mai multa libertate creativa lasata celor mici, acestia au o sansa in plus sa devina marii oameni de maine.

Reportajul BBC care
Reportajul BBC care "l-a tampit" pe Dan C. Mihailescu: "Era exact inversul a ce stiam noi de mici"

 Sa te reinventezi si sa te redescoperi la o varsta la care altii nici nu concep sa isi mai schimbe drumul in viata - aceasta este dovada de netagaduit a creativitatii, in opinia cunoscutului scriitor si critic literar, Dan C. Mihailescu.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.