Cuvantul la care ar trebui sa renunte parintii romani. Cum vede Maria Apostol libertatea copilariei

03-12-2013 13:15


Daca stim cum sa ne folosim de ea, creativitatea ne poate deschide ochii si calea catre noi orizonturi. 

Maria Apostol, Marketing & Corporate Affairs Director la PRO TV, ne indeamna sa luam exemplul tarilor din Occident si sa investim in competitia ideilor, pentru un viitor mai frumos.

Pentru Maria Apostol, ascensiunea profesionala a fost posibila si datorita increderii in sine, pe care a dobandit-o in copilarie. Head-ul departamentului de Marketing si PR isi aminteste de perioada adolescentei, cand, pentru a se descurca in anumite situatii a fost nevoita sa dea dovada de creativitate.

"Din fericire, istoria mea personala a fost despre o foarte mare libertate. Au existat momente cand a trebuit sa fiu foarte creativa, pentru a-mi rezolva de una singura niste probleme, eu alegand sa fiu libera si independenta, sa nu depind de parintii mei cand eram in facultate. Si atunci am fost sa fiu foarte creativa".

Creativitatea, un instrument util in orice domeniu

Maria Apostol isi aminteste de felul in care abilitatile personale au indrumat-o spre cariera de astazi, dar recunoaste ca aceasta nu este singurul domeniu fertil in care samanta creativitatii isi poate arata roadele.

"Mi-am dat seama de foarte devreme spre ce vreau sa ma indrept. Recunosc ca si in matematica exista o anumita creativitate, dar eu nu am reusit sa ma exprim creativ in aceasta directie. Am descoperit in schimb ca pot sa fiu creativa folosind cuvinte, imagini. Am inceput sa fac scoala de jurnalism cand nu era neaparat o moda in Romania si am fost obligata sa fiu foarte creativa in a le explica parintilor mei de ce aleg aceasta cale. Nu eram un copil care sa faca ceea ce faceau copiii prietenilor parintilor mei, asa ca parintii mei erau obisnuiti, doar ca nu prea intelegeau la ce foloseste meseria de comunicator in Romania si a fost un efort interesant ca la 18 ani sa le explic asta."

Unde gasim idei creative?

"Creativitatea este Alfa si Omega, e prezenta oriunde si oricand", este de parere Maria Apostol. “Intr-un muzeu, totul este creativitate. De la cladire, pana la obiectele de arta sau felul in care cade lumina pe ele. Daca ne-am imagina cand iesim pe strada ca totul e de fapt un muzeu si o investitie in creativitate, cred ca ar fi mai usor sa intelegem cat de valoros este de fapt acest cuvant, care nu e doar o forma fara fond.”

Cum antrenam creativitatea?

"Parintii trebuie sa renunte la educatia care incepe cu . Ei trebuie sa gaseasca solutii creative pentru a-i ajuta pe copii sa se exprime. Ar trebui sa inteleaga ca sa fii creativ e un fapt in sine, care e foarte greu cenzurabil si la persoane adulte, iar la copii e cu atat mai greu", spune Maria Apostol.

Facand o paralela intre metoda romaneasca si cea occidentala, dar si in felul in care stateau lucrurile inainte si ce se intampla acum, aceasta descopera diferente esentiale:

"Experienta mea de viata, in primii ani de scoala, legata de creativitate si libera exprimare a fost ingradita de obiceiul ridicarii mainii si de faptul ca puteai sa vorbesti doar daca un adult - educator, profesor, invatator, iti acorda permisiunea sa o faci. Acest sistem de educatie este gresit si ofilit. In culturile occidentale, copiii sunt sunt incurajati de mici sa se exprime chiar din clasele primare, ceea ce in Romania nu stiu sa se intample, decat in scolile private."

Lectia creativitatii: Marea competitie este cea a ideilor

Activand in sfera comunicarii, Maria arata chiar inspre retelele sociale de astazi, ca un exemplu al evolutiei creative si a modului in care un lucru despre care nu constientizam ca am avea nevoie a devenit astazi un fenomen social de masa.

"Acum zece ani ne imaginam foarte bine viata fara retele sociale si cu albumul de fotografii tiparite. Datorita faptului ca un grup de tineri a fost creativ, viata noastra este acum diferita. Marea competitie este cea a ideilor, nu a bunurilor materiale. Lucrurile cu adevarat valoroase se bazeaza pe niste idei creative geniale."

VIDEO PROTVPLUS.RO