Capcana in care care cad multi parinti: ingradirea creativitatii. Experiment la o gradinita
Ingradirea creativitatii este o capcana in care care cad multi parinti. Prin mai multa libertate creativa lasata celor mici, acestia au o sansa in plus sa devina marii oameni de maine.
“12 ani de scoala au fost practic o tortura pentru acel impuls creativ pe care l-am avut vreodata: ideea ca trebuie sa stai cu mainile la spate, sa repeti ce spune profesorul si sa inveti pe de rost tot felul de lucruri e tot ce poate fi mai anticreativ. Imi amintesc ca in scoala m-am plictisit ingrozitor”, povesteste Dragos Bucurenci.
Scoala nu ar trebui sa impuna limite copiilor ci, din contra, sa ii incurajeze sa se gandeasca si sa se exprime liber, pentru a se dezvolta armonios si a-si gasi cel mai bun drum in viata. Si putin stiu ca Will Smith, Jamie Oliver sau Justin Timberlake au suferit in copilarie de deficit de atentie, fiind impulsivi si hiperactivi, lucru intalnit la tot mai multi dintre copiii de astazi.
Dar ce ar fi daca, in loc sa incercam sa le tinem in frau energia, neastamparul si freamatul copilariei, le-am transforma in ceva frumos, creativ, care sa ii incante si sa ii stimuleze, deopotriva?
In cadrul campaniei “Manifest pentru creativitate”, sustinuta de Samsung, mai multi copii de la o gradinita din Capitala au fost incurajati sa isi lase gandurile sa zburde liber pe foaia de hartie. Primele tuse, trasate la inceput timid, au prins treptat viata, transformandu-se in printese, masini, animalute si alte personaje simpatice din universul magic al copilariei.
Rugati sa deseneze cea mai frumoasa jucarie pe care si-o pot imagina, cei mici au dat viata foilor albe cu cele mai neobisnuite si mai creative desene. Neingraditi de vreun tipar anume, acestia s-au lasat purtati de inspiratie, iar ce a iesit a fost o explozie de linii si culori, care au fost transpuse in personaje fantastice, dupa imaginatia fiecaruia.
Marea surpriza a venit insa apoi, cand o echipa a preluat ideile lor si le-a transformat in realitate. Tusele creative au devenit ca prin farmec papusi, masini si dinozauri de plus, intocmai dupa modelele gandite de copii. Cei mici au fost incantati si uimiti de-a dreptul de felul in care imaginatia lor a fost atat de fidel transpusa in realitate. Au invatat cu aceasta ocazie ca nimic nu este imposibil si, dupa cum spunea si scriitorul american Napoleon Hill, “orice lucru pe care mintea il poate concepe si crede in el, devine realizabil”.
Creativitatea trebuie incurajata si cultivata. Copiii sunt un izvor de idei, mintea lor fiind cea mai de pret resursa pentru inovatie.
Chiar daca putini le pot intelege cu adevarat talentul la aceasta varsta, si chiar si mai putini ii ajuta sa il valorifice, daca le dam sansa sa isi exprime liber dorintele si visele, asa cum sunt ele vazute prin ochii inocentei si ai bucuriei lipsite de griji, vom contribui cu siguranta la creionarea unor caractere frumoase si a unor personalitati pe masura.
Mai ales ca, dupa cum afirma si actrita Daniela Nane, “creativitatea este o abilitate necesara omului pentru a fi fericit”!