De la Einstein, la Mircea Eliade. Ce au avut in comun adevaratele genii ale omenirii
Multe dintre geniile ultimelor secole s-au confruntat cu probleme in copilarie si putini dintre ei au fost cu adevarat intelesi la acea varsta. Peste ani insa, creativitatea lor avea sa ii transforme in cei mai importanti oameni din istorie.
Este cunoscut faptul ca, inainte de a deveni celebri si recunoscuti la nivel mondial pentru aportul lor stiintific sau artistic, unele dintre cele mai luminate minti ale istoriei nu au avut o copilarie tocmai usoara. Pentru unii, scoala a fost cea care le-a dat mari batai de cap, asa cum este cazul omului de stiinta Albert Einstein.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pasionat de vioara, dar fire introvertita, Einstein nu avea rezultate foarte bune la scoala, unde era chiar batjocorit de colegi. A inceput sa vorbeasca abia la trei ani, parintii crezand chiar ca are un handicap mental, si a ratat examenul de admitere la Universitatea Politehnica din Zurich. Nimic dintre acestea nu l-au descurajat insa pe cel care avea sa devina unul din cei mai importanti oameni din istorie. In timp, a invatat sa isi puna curiozitatea si creativitatea in slujba stiintei si se spune chiar ca in momentele de impas ale cercetarilor sale, descoperea solutii cantand la vioara.
La randul sau, lordul Byron, unul dintre cei mai cunoscuti poeti englezi, avea in copilarie dese crize de violenta, fiind descris chiar ca “salbatic”. Profesorii spuneau despre el ca “este inteligent si receptiv, dar foarte greu de stapanit”. Putini sunt aceia care si-au imaginat ca, la maturitate, avea sa devina unul dintre cei mai mari poeti romantici.
Iar Mircea Eliade, scriitor care si-a pus amprenta nu doar in literatura romaneasca, ci a reusit sa depaseasca granitele tarii cu operele sale, a ramas corigent la nu mai putin de trei materii umaniste: romana, franceza si germana.
“E adevarat ca nu invatasem nimic, dar eram convins ca nu mai am ce invata, caci citisem manualul de limba romana inainte de a fi intrat la liceu. (...) Fugeam adeseori de la curs, sarind pe fereastra si ma duceam sa joc oina pe maidanul Primariei.” – Mircea Eliade, Memorii.
Creativitatea vine sub multe forme si se manifesta diferit la fiecare copil, iar inventatorii si artistii de astazi au inceput cu totii de la niste banale schite pe hartie. Ca adult, este greu sa patrunzi in universul special creat de imaginatia unui copil, dar daca le dam sansa sa isi dea frau liber ideilor, rezultatele ar putea fi spectaculoase.
Cu ocazia campaniei “Manifest pentru creativitate”, derulata de Samsung, mai multi prescolari de la o gradinita din Bucuresti au fost indemnati sa faca exact asta: sa astearna pe hartie rodul imaginatiei lor, intr-un fel cat mai liber si mai creativ. Ce a iesit a fost o feerie de linii si culori, imbinate strengareste sub imboldul inspiratiei de moment, semn ca expresivitatea artistica a celor mici nu cunoaste limite.
Mai apoi, gradinita s-a transformat ca prin farmec intr-un atelier de creatie, iar modelele imaginate de cei mici au prins viata, in mana unor oameni priceputi. Personajele fantastice gandite de ei au fost transformate intocmai in jucarii, urmand tiparele creionate de cei mici, care s-au lasat apoi fotografiati alaturi de rezultatele muncii lor, jucariile de care nu mai voiau sa se desparta.
Buburuze, albine, soricei colorati si printese cochete ar putea deveni personajele filmelor de animatie care sa umple peste cativa ani salile de cinema, iar masinuta albastra cu roti portocalii ar putea inspira cu siguranta producatorii auto.
Toti cei care au marcat istoria lumii intr-un fel sau altul, au inceput de la o idee. De la o linie trasata in joaca, sau de la o pata de culoare aruncata la intamplare pe o foaie de hartie. Este datoria noastra, cei care ne dorim sa le dam si sa ne dam sansa unui viitor luminos, sa le oferim aceea foaie de hartie si, mai mult decat atat, sa ii lasam sa o acopere cu cele mai frumoase, mai libere si mai traznite idei.